5 tecken på att ditt barn kan sluta sova på dagen

Barn sover tupplur

Det kommer en tid när barnen inte längre behöver sin dagliga tupplur. Man brukar säga att de flesta barn kan sluta sova på dagen någon gång mellan åldrarna två till fem. Men det kan vara svårt att veta exakt när det är dags för just ditt barn.

Innan du helt försöker mota bort dagsvilan, bör du få bekräftat att ditt barn faktiskt är redo att ge upp den. Ditt barn kommer inte självmant att berätta det för dig, men det finns vissa tydliga tecken att hålla koll på. Vi listar fem av dem här!

När slutar barn sova på dagen?

Det vanligaste är att barnet slutar sova på dagen vid 2-4 års ålder. Det varierar mycket mellan olika barn. Ett bra riktmärke är att ditt barn behöver ungefär 12 timmars sömn, fram tills dess att barnet är ungefär 6 år. Om barnet inte får tillräckligt med sömn kan det skapa mycket känsloutbrott och generera hyperaktivitet.

LOPPI tog hjälp av empiri – så här berättar våra bloggare om sina sovrutiner och tecken på att barnet kan sluta sova middag.

1. Nattning tar lång tid

Att nattningarna började ta längre tid såg LOPPIs toppbloggare Jessica Lagergren som ett tecken på att dottern Elsa var redo att sluta sova på dagen:

– När Elsa hade fyllt två år började vi fundera på om hon verkligen behövde vila på dagen. Nattningarna tog allt längre tid och en dag bestämde vi oss bara för att hon inte skulle vila. Det gick över förväntan! Om vi var ute och åkte i bilen runt lunchvila-tiden sov hon. När hon somnade försökte vi inte att hålla henne vaken. Jag tänker att barn somnar när de behöver sova.

Hon fortsätter.

– Det var lite knepigare att sluta med vilan på förskolan. Dels är det ett helt annat tempo där så hon vilade hela sin vila i några veckor efter sommaren. Sen kortade pedagogerna ner vilan successivt. Idag vilar hon bara ibland på förskolan. Jag tycker att det känns bäst att pedagogerna får avgöra om hon behöver en liten vila eller inte när hon är där. Hemma vilar hon aldrig längre. Nattningarna går så mycket bättre nu och tar inte flera timmar som de gjorde ett tag där efter semestern, berättar hon för LOPPI.

Läs också: Därför sover ditt barn dåligt – 12 anledningar

2. Slutar sova på dagen på förskolan

Även bloggaren Angelica Lagergrens dotter Alice slutade vila på dagen när hon var runt två år.

– Alice fick sluta sova på dagen när hon var omkring två år. Det där är så olika vad som passar barn bäst. Min son Philip är 2,5 år och jag upplever att han behöver ha sin vila på dagen. Om jag inte väcker honom på helgerna på lunchvilan kan han utan problem sova i två timmar. Ibland mer! Och jag har inga problem att natta honom på kvällen vid 19:30-20:00. Alice slutade sova på förskolan vid två års ålder och sen slutade vi hemma också. Det gick väldigt smidigt även om jag kunde sakna den där timmen mitt på dagen att själv få lite lugn och ro, säger hon till LOPPI.

Läs också: 11 morgonrutiner som gör dig mer motiverad

3. Nya sömnsvårigheter

När barnet inte längre behöver sova på dagen kan det bli svårt att somna som vanligt på kvällen. Ditt barn behöver inte längre den extra tuppluren – vilket kan resultera i att det tar längre tid för barnet att somna, svårare att lägga sig i tid eller vaknar tidigare på morgonen.

4. Vägrar ta en tupplur

Istället för att lägga sig utan (nästan) några problem, kan ditt barns sovvägran nästan gå till överdrift. Att resa sig från sängen, gnälla över att hen inte är trött eller helt enkelt inte somna alls, kan lätt bli vanliga inslag när du försöker få barnet att sova på dagen. Men blanda inte ihop det med att barnet kanske är övertrött, för symtomen är snarlika…

Läs också: Så gör vi för att natta våra barn – föräldrarna berättar

5. Orkar hela dagen

Barn som är redo att sluta sova på dagen kommer ha ett relativt stabilt mående genom hela dagen. Såklart, kommer det ju finnas bättre och sämre stunder, men generellt kommer energin räcka till under hela dagen.

 

Slutar barn sova på dagen kan en viktig del i barnets utveckling tappas

Även om det kan vara skönt med en omställning och dagsplaneringen blir lite enklare när ditt barn slutar sova på dagen, så finns det många fördelar med tupplur. Studier visar bland annat att vi processar mycket under sömn: det gynnar barnets långtidsminne och hjälper hjärnan att processa många intryck. Kanske märker du att ditt barn blir mer hyperaktivt utan sömnen, och att barnet blir mer lättirriterat om hen inte fått sova under dagen. Det kan vara ett tecken på att barnet trots allt behöver sin dagslur ett tag till. Trots att nattningarna tar lite längre tid just nu.

Artikelbild: Pexels

Läs också

  1. 5 tips till ditt barn som ska börja i förskoleklass
  2. 10 tankar alla föräldrar har tänkt – känner du igen dig?
  3. 17 tips på saker att göra med barn när du vabbar

4 kommentarer

  1. Laura skriver:

    Vad grundar ni det på?
    Några föräldrars erfarenheter?
    Jag som förskollärare är helt emot att man ska väcka barn på förskolan som sover. Förskolan är en stressig plats där många barn går mer än 8 h. Någon gång på dagen behlver barnen få varva ner! Läroplanen för förskolan men även barnkonventionen belyser att barnen ska ha rätt till vila på dagen. Finns ett flertal artiklar som behandlar detta.

    https://www.dn.se/asikt/barn-bor-fa-sova-middag-pa-forskolan/

    https://www.dn.se/asikt/lat-barnen-sova-middag-pa-forskolan-igen/

    https://forskolan.se/borde-barn-sova-langre/

    Istället för att uppmuntra förälder till att ta bort vilan bör ni skriva hur viktigt det är att barnen får sin vila.

  2. Nicolina skriver:

    Funderar också kring era grunder när ni skriver detta inlägg.
    Den ledande sömnforskningen tyder på att alla barn i Sverige borde sova mer, inte mindre, på dagen. Vi är ett av länderna i världen där man slutar sova middag tidigast. I kina sover till och med 12-åringar. Jämför Kinas och Sveriges resultat i alla undersökningar kring skolan. Hjärnan behöver sova för att man ska kunna lära sig mer. Även äldre barns hjärnor. Sömnbrist däremot har samma ”symptom” som många diagnoser inom Autismspectrat. Angående läggning så handlar det oftare om rutiner och skärmars ljus för nära läggning. Läs på om forskning på ämnet. Tack!

  3. Linda skriver:

    Jättebra lista. Vi står i valet och kvalet angående tupplurar på dagen. Hon blir dock lite trött på eftermiddagen fortfarande.

  4. Susanne skriver:

    Om barnet går på förskolan är det oerhört viktigt att barnet orkar med eftermiddagen där ! Viktigt är oxå att ha en dialog med personalen och fråga HUR de arbetar med vilan och inte hitta på egna rutiner för sitt enskilda barn. Alla barns hjärnor behöver ”vila” och bearbeta förmiddagens aktiviteter i lugn och ro utan störande moment.

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.