SÅ gör vi för att natta våra barn – föräldrarna berättar

Föräldrarna: SÅ nattar vi våra barn

För vissa är det dagens bästa stund, andra bävar inför tjafsen det medför. En sak är säker – alla barn är olika, likaså nattningarna. Vi frågade våra influencers om hur de gör för att natta sina barn. 

 

”Det brukar inte ta mer än 10 minuter”

Jessica Lagergren, mamma till Elsa, 2: Först har Elsa en nedvarvningsprocess med start från cirka klockan 18.00. Då sker allt i lite lugnare tempo, kanske tar hon ett bad eller så leker vi lugna lekar. Vid 18.30 borstar vi tänderna med hjälp av barnprogrammet Babyloonz på Youtube. Att borsta tänderna är nästan alltid en liten kamp hemma hos oss. Sen säger vi god natt till allt i huset och sen värmer vi en flaska mjölk tillsammans. När jag nattar lägger jag Elsa i sängen, pussar henne god natt och går ut ur rummet. Oftast somnar hon av sig själv efter bara några minuter. När Elsas pappa Ibbe nattar sitter han bredvid och sjunger en sånt och klappar på henne tills hon somnar. Det brukar inte ta mer än tio minuter. Båda sätten funkar väldigt bra för oss!

Läs också: ”Så blir du världens bästa förälder – 8 tips!”

 

”Det brukar faktiskt vara rätt bråkigt…”

Linnea Seidel, mamma till Axel, 6, och Isac, 3: Våra pojkar delar sovrum. Så de väljer varsin bok som vi läser, jag brukar sitta på massa kuddar på golvet mellan deras sängar. När jag läst klart böckerna slår jag på en ljudbok. Isac somnar oftast under bokläsningen eller ganska snart eller ganska snart efter att jag slagit på ljudboken. Axel brukar somna till ljudboken, ofta ligger han vaken en liten stund, så då får han somna själv. Det här är den bästa av läggningar. Och händer ett par gånger i veckan. Ofta blir Isac väldigt arg över att han inte får välja alla sagor själv, att han ska ligga i Axels säng, att han ska ligga i vår säng. Han ska inte alls sova. Pappa är inte där… Att vi väljer fel ljudbok eller att han visst har på sig fel pyjamas. Så ganska ofta är inte alls läggningen så lugn och mysig som man kunnat önska. Det brukar faktiskt vara rätt bråkigt… Om jag ska vara helt ärlig.

”Att natta är dagens mysigaste stund!”

Angelica Lagergren, mamma till Alice, 3, och Philip, 2: Sen skilsmässan har jag andra nattningsrutiner än innan. Förut nattade jag barnen i varsitt rum. Philip först och sen Alice. Nu värmer jag varsin flaska mjölk och sen går vi upp alla tre till min stora säng. Jag tycker att det är dagens mysigaste stund, att höra båda barnen somna nära mig. Nattningarna går oftast på 20-30 minuter och vi ligger och pratar om dagen som varit. Jag säger ofta ”Tack för en mysig dag, vad roligt det var att blablabla”. Och så fyller de i vad de tycker har varit roligt.

Läs också: ”Håll barnen friska i vinter – 6 tips för färre sjukdagar”

 

”Vi läser och sjunger tillsammans”

Laila Högfeldt, mamma till William, 7, och Philip, 2: Vi brukar dela upp så att en nattar William och den andra nattar Philip. Med William så brukar vi läsa ett kapitel ur hans läsläxa innan han somnar. Efter sagan stoppar jag om honom och sen somnar han. Philip brukar jag värma lite varm mjölk till i en nappflaska. Sen ligger han i min famn och dricker mjölken medan jag sjunger lite låtar. När han har druckit upp brukar han sjunga med tills han somnar.

 

”Det funkar inte för mig att ligga bredvid!”

Carola Wetterholm, mamma till Janelle, 23, Patricia, 21, Robert och Corrinda, 16, Novalie, 13, Trixie 11, Lovelia, 9, Jordan och Jamie, 5: Jag insåg redan med första barnet att det inte funkar för MIG att ligga bredvid. Jag somnar och sen är kvällen förstörd. Jag ändrade taktik. Jag har alltid varit mycket ensam på kvällarna och alltså behövt ha fungerande nattningar utan krångel. De första två fick somna i soffan på varsin sida om mig. Funkade asbra. Dessutom kunde jag se på såpa, haha. Sen kom tvillingar och det blev knöligt. Jag började då lägga dem i sina sängar och sen säga natti och lägga mig och läsa intill. Efter några kvällar gick jag ut och stökade i köket istället. Sen dess har jag kört så. Inga långa rutiner, utan de får göra vad de vill tills det är läggdags och då säger jag att de ska borsta tänder och hoppa i säng. Och då för de det. Oförskämt enkelt, jag vet!

Läs också: ”Hjälp! Mitt barn äter bara korv”

 

”Jag vill natta mitt barn varje natt”

Nina Malmström, mamma till Isabella, snart 2: Hemma hos oss nattar vi i stora sängen med godnattsaga och välling. Sen kramas vi, pussas, gosar och pratar om dagen tills lillan somnar. Jag älskar våra nattningar och hade gärna nattat varje natt.

Läs mer: När kan mitt barn sluta sova på dagen?

Läs också

  1. 10 tvärsäkra tips för att nattningen att fungera - redan ikväll
  2. 10 vanliga situationer som uppstår när du är på väg till och från förskolan
  3. 7 saker du kan göra om du har svårt att somna
  4. 7 superkrafter du får som förälder