7 saker du kan göra om du har svårt att somna

7 saker du ska göra om du har svårt att somna

Har du svårt att somna på kvällen? Ligger du och vrider och vänder du på dig i sängen? Här är 7 tips på saker du kan göra för att underlätta, och saker du bör undvika om du har svårigheter att somna.

1. Gå och lägg dig för tidigt
Att hoppa ner i sängen för tidigt på kvällen kan vara en anledning till att du har svårt att komma ner i varv och somna. Passa på att hoppa på det klassiska ”sömntåget” och gå och lägg dig när du känner dig trött, inte bara för att klockan säger att du borde vara trött.

2. Fasta rutiner
Att barn mår bra av rutiner när det kommer till mat och sömn kanske inte kommer som en överraskning. Men faktum är att du också sover mycket bättre om du har fasta tider när du går och lägger dig, oavsett om det är vardag eller helg.

3. Tänk på intaget av koffein
Många älskar kaffe och kan dricka hur många koppar som helst per dag. Men vi alla vet väl vid det här laget att koffeinet kan störa din nattsömn. Hur vi påverkas av att ha koffein kvar i kroppen när vi ska sova är individuellt och beror på våra gener men forskning säger att vi fortfarande  har upp till 25 % av koffeinet kvar i kroppen, 8 timmar efter intag.

Läs också: 8 tips som hjälper ditt barn att somna

4. Stressa inte upp dig över antalet timmar
Tänk inte ”jag måste ha xx-antal timmar sömn” och fastna i de tankarna. Bara tanken att du ”måste” somna kan göra att det blir svårare att göra det. National Sleep Foundation rekommenderar 7 till 9 timmars sömn för friska vuxna. För vissa är det här här för många timmar, för andra är det för få. Antalet sömntimmar man behöver är väldigt individuellt.

5. Skippa telefonen
Vi älskar våra elektroniska prylar men de är väldigt kontraproduktiva när vi vill sova av en mängd olika anledningar. Ljuset som telefonen avger stör den naturliga verkan av melatonin som hjälper oss att somna. Dessutom blir vi väldigt påverkade av alla intryck vi får när vi skrollar igenom mobilen. Så försök lägga den åt sidan när du varvar ner i sängen.

6. Stanna kvar i sängen eller inte?
Att lämna sängen när du inte kan sova är ingen bra idé för en god natts sömn enligt vissa forskare, medan andra säger att det kan vara bra att göra någonting annat. Lösningen är helt enkelt att göra det som känns bäst för dig själv.

Läs också: Så maxar ni familjens sömntimmar

7. Mindfulness 
Det kan göra underverk att försöka dig på lite mindfulness när det är dags att sova. Ligg ned, blunda, andas djupa andetag och räkna till 10 några gånger. En annan beprövad metod för att somna är 4-7-8-metoden. Andas in genom näsan och räkna samtidigt till fyra, håll sedan andan i sju sekunder. Andas sedan ut genom näsan och räkna till åtta.

Inspo: Powerofpositivity.com

Läs också

  1. "Socker gör barn hyperaktiva" Stämmer det verkligen?
  2. 16 enkla sätt att få in mer frukt och grönt i vardagen 
  3. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen