Så skyddar du ditt barn mot solen i sommar – 6 UV-tält att spana in

Små barns hud är känsliga för solens starka strålar. Nyfödda och bebisar under 1 år ska helst inte vara i solen alls, utan ska skyddas med tunna täckande kläder och solhatt. Att njuta av en dag på stranden eller i parken kan familjen göra ändå. Här listar vi 6 UV-tält perfekta för sommarens utflykter.

I den här artikeln förekommer kommersiella länkar.

Vad är ett UV-tält?

Ett UV-tält är precis vad det låter som – ett litet tält man fäller upp på stranden, i trädgården eller på någon annan plats där man vill skydda sig från solen. Tältet består av 3 eller 4 väggar i UV-skyddande material och fungerar både som sol- och vindskydd. Det är ett perfekt alternativ när barnen vill leka utomhus utan att att riskera att de bränner sig.

6 UV-tält som skyddar ditt barn från solen

1. Deryan UV-tält, silver

Deryan UV-tält, silver

 

 

 

 

 

 

 

 

Rymligt UV-tält, perfekt för en dag på stranden med hela familjen.

2. Deryan UV-Tält XL, Silver

Deryan UV-Tält XL, Silver

 

 

 

 

 

 

 

 

Även det här är en större variant som rymmer fler i familjen.

 

3. Swimpy UV-tält med förvaringsväska

Swimpy UV-tält med förvaringsväska

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här blå UV-tältet kommer med en smidig förvaringsväska. Du hittar det här.

 

4. Swimpy UV-tält XL

Swimpy UV-tält XL

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett större tält som även rymmer en vuxen. Fördel att det är lite högre i tak på det här UV-tältet. Det kan du köpa här.

 

5. BabyMoov Blue Waves Anti UV-Tält

BabyMoov Blue Waves Anti UV-Tält, Blue

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett lite större tält som rymmer två barn och en vuxen. Du kan enkelt stänga om dig om du vill bädda om till vilostund. Du kan köpa det här.

 

6. IPLAY UV-tält

UV-tält Ljusgrå

 

 

 

 

 

 

 

 

En lite mindre, men fullvärdigt budgetalternativ.

Bäst-i-test på UV-tält?

För att hitta ett UV-tält som passar dig ska du titta på följande funktioner hos UV-tältet:

  • Vikt. Är UV-tältet tungt eller lätt att bära med sig? Är det enkelt att packa ner UV-tältet tillbaka i sin förpackning?
  • Pop-up funktion. Är det enkelt att sätta upp det? Ett bra UV-tält ska gå snabbt att sätta ihop och gå snabbt och utan krångel att ta ner.
  • Rymlighet. Är det tillräckligt rymligt för era behov? Är ni en stor familj eller kanske bara en liten bebis som ska få plats i UV-tältet? Ett bra UV-tält är både stort och lätt att bära med sig, eftersom det passar fint att du kan använda det som förvaringsutrymme också.
  • Stabilitet. Kan du fästa UV-tältet med tältpinnar eller står det helt löst för vinden? I de allra flesta UV-tälten ingår tältpinnar – men inte i alla. Se till att tältet erbjuder det så det inte flyger iväg när ni inte är där!
  • UV-skydd. Vilken nivå på UV-skydd har tältet? Alla UV-skydden är märkta med olika siffror – se efter så att ditt UV-tält har en hög solskyddsfaktor.
  • Förvaring. Har UV-tältet smart förvaring, som till exempel fickor och andra praktiska förvaringsmöjligheter?

Tänk på att försöka hitta ett tält som passar just er familjs behov. Är ni en stor familj med många barn som vill få plats i UV-tältet, eller är det tänkt som en plats där minstingen kan få skydda sig?

Här är ytterligare saker du kan se efter med dina UV-tält innan du köper!

UV-tält med myggnät

En bra idé för dig som har tänkt använda UV-tältet även som en plats där minstingen kan ta sin tupplur, är att välja ett UV-tält med insektsnät eller myggnät. Det gör att ditt barn lugnt och skönt kan sova i UV-tältet och vara skyddad både från solens strålar och alla störande insekter som flugor, myggor, getingar och bin. Praktiskt och gör inte UV-tältet särskilt mycket tyngre att bära med sig heller!

Ventilation

En annan bra sak att tänka på är att ditt UV-tält ska ha bra ventilationen. Luften blir lätt mycket varm i tältet om det inte finns bra luftgenomströmning. Se därför till att luften är behaglig om ditt barn ska vistas där inne. Läs på förpackningen innan du köper till UV-tält att det garanteras ventilation.

Madrass

En ytterligare bekvämlighetsfaktor är givetvis om ditt UV-tält har madrass! Speciellt om det är en minsting som ska vistas i ditt UV-tält under längre tid. Se till att madrassen inte. är för mjuk. En lite hårdare yta gör att det inte blir för varmt för bebisen att ligga på det.

UV-tält för spädbarn

Är det just ett spädbarn som ska använda UV-tältet är det bra att se till att det är ordentligt ventilerat.

Tänk på det här i sommar

Tänk som sagt på att skydda ditt barns känsliga hud mot solens strålar. Tunna heltäckande kläder och en solhatt och mycket skugga är alltid det bästa. Äldre barn över 1 år kan vara i solen kortare stunder, med bra solskydd. Sommartid mellan klockan 11-15 när solen är som starkast, är det bäst att hålla sig i skuggan helt. För mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder. Det är speciellt viktigt att barn inte bränner sig.

Läs mer:

Tipspromenad midsommar: 20 frågor till barn och vuxna

6 tips för att undvika olyckor på studsmattan

Portabel AC gör det svalt i hemmet

Tips på solskyddsfaktor

Artikelbild: Anne-Julie Mior/Shutterstock