Dags att börja förskolan? 5 tips som underlättar inskolningen

 

Nu är det dags för många barn att skolas in på förskola – något som kan kännas både skrämmande och spännande. Här är 5 tips på hur inskolningen blir lättare för dig och ditt barn. 

Inskolningen är en speciell process för både barn och föräldrar. Och inte sällan väcker den många starka känslor. Dels ska man separeras från sitt barn, dels ska man återvända till arbete och hitta nya rutiner för hela familjen. Här är våra bästa tips!

1. Var trygg
Barnen känner av direkt om du känner dig osäker och omedvetet förmedlar du den känslan till barnet. Alla kan känna sig lite nervösa inför en ny situation men känner du dig rejält orolig så skriv ner dina funderingar och ta upp det med pedagogerna. En inskolning är till för hela familjen inte bara barnet.

2. Lita på pedagogerna
Alla barn är olika och kräver sin egen takt. Lita på pedagogerna när det är dags att gå ifrån första gången.

3. Håll avskedet kort och tydligt
När det är dags för dig att gå kan det komma tårar men det är viktigt att hålla avskedet kort och tydligt. Ett hej då och en vink så barnen förstår att du går. Du ska aldrig smyga iväg. Ring i stället efter femton minuter för att höra hur det går.

Läs också: Leka krig på förskolan – ja eller nej?

4. Berätta om ditt barn 
Berätta gärna om ditt barn under inskolningen.  Pedagogerna brukar även fråga men det är även bra att du tar upp saker som du tror kan underlätta. Kanske finns det en särskilt rutin för att få just ditt barn att somna, eller ett mjukisdjur hen inte kan vara utan.

5. Var ett stöd för ditt barn
Finns som ett stöd för barnet under inskolningen. Hur just ditt barn kommer att reagera är svårt att säga men så småningom kommer nyfikenheten ta över. Pressa inte barnet in i den nya situationen utan låt det ta sin tid.

Läs också: När ska barnet stanna hemma från förskolan

Artikelbild: Rawpixel.com/Shutterstock

 

 

Läs också

 1. Se upp för löss och springmask – så minskar du risken att ni drabbas!

3 kommentarer

 1. Catherine Engelbrekts skriver:

  Alla tips för inskolning är alltid bra men vad som kan vara av extra vikt att veta vid inskolning i januari i förhållande till augusti är att förkylningar och sjukdomar är fler är någonsin. Detta är något jag själv inte hade tänkt på då min son skolades in en varm augusti medan dottern skolas in nu. Vi började redan lite i december och då klarade hon tre timmar innan hon blev sjuk nu i januari några fler timmar innan influensan bröt ut. Hade jag tänkt på detta så hade jag nog väntat med förskola till efter sommaren.

 2. T skriver:

  Hej.
  Vi håller just nu på att skola in vår pojk. Efter första dagen gick både min sambo och jag hem med en sådan där känsla att något inte riktigt kändes rätt. Nu har vi varit där fyra dagar och har en känsla av att allt är fel. Vad gör man då?
  Vi har en äldre dotter som gått på fsk och jag själv har arbetat på fsk i mer än 10 år så erfarenhet av förskola har vi att referera med.
  Alt.1 prata med pedagogerna som jag tycker gör ett oprofsigt jobb
  El
  Alt.2 gå till förskolechefen??

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.