5 anledningar till att en närvarande pappa är SÅ viktig

På söndag firar vi fars dag. Vid sidan av fars dag-kort och presenter vill vi ta chansen att uppmuntra alla närvarande föräldrar – ni gör skillnad för era barns liv! Här listar vi 5 punkter att ha i ryggen.

1. En närvarande pappa kan lika mycket som en närvarande mamma

Den gamla myten om att den som burit barnet är bättre på att se och förstå barnets signaler är inget argument för att pappor skulle vara sämre på att ta hand om barn. Faktum är att pappor i samma utsträckning som mammor, såklart, känner igen deras barns gråt. Även de som inte bär barnet blir lika emotionellt påverkad av barnets närvaro.

Läs också: ”16 klockrena presenttips till fars dag”

2. En närvarande pappa ger ökad trygghet

Men varför går det då att se så tydligt att barnet föredrar en viss förälder ibland? I vissa fall upplevs det ju som att barnet bara favoriserar en förälder? Så länge båda föräldrarna är närvarande är ingen förälder mer viktig än den andra – oavsett hur barnet beter sig när det kommer till favorisering. Även om det kan vara jobbigt att känna sig bortvald är båda föräldrarnas närvaro lika viktiga för barnet. Det handlar om uttryck för anknytningsmekanismer och det är bara att gilla läget och ta – och ge plats – så att båda föräldrarna får möjlighet att visa sin närvaro och engagemang för barnet.

3. En närvarande pappa kan bättra barns psykiska hälsa

En närvarande pappa under uppväxten gör skillnad för barnen även senare i livet. Enligt en rapport från Uppsala universitet i samarbete med Folkhälsomyndigheten har barn till engagerade pappor bättre psykisk hälsa och lättare att anpassa sig i sociala sammanhang. Både färre depressioner och mindre rökning visades som resultat av närvarande pappor i studien.

Läs också: ”Fars dag-pyssel: 6 förslag på present att göra med barn”

4. En närvarande pappa kan visa barn att de kan vara vem de vill

Alla, barn som vuxna, mår bra av manliga förebilder som kan stå som kontrast och konkurrera ut de negativa, stereotypa manliga förebilder som tyvärr lätt hamnar i majoritet. Det är viktigt att visa barn att de kan vara som de vill vara oavsett vilket kön de fötts med.

5. En närvarande pappa bäddar för bra relationer senare i livet

Att växa upp med flera närvarande, engagerade vuxna bidrar till både ökat självförtroende och självkänsla – vilket är en värdefull grund för när barnet ska bygga egna relationer som vuxen.

Läs också: ”4 anledningar till att trots är något BRA”

”Vadå, MÅSTE alla familjer bestå av en mamma och en pappa för att ett barn ska kunna bli lyckliga?”

Självklart inte. Det handlar inte alltid om en mamma eller pappa som specifika rollern – utan en människor är närvarande i barnets vardag och håller om, matar, vårdar och alltid kan erbjuda trygghet.

 

Vad inte bättre på fars dag än att att tacka din pappa för allt han gjort, lite extra mycket. I videon nedan ser du 7 saker du borde tacka din pappa för på fars dag.

 

Läs också

  1. Världens godaste kladdkaka? 28 recept för ALLA smaker!
  2. OVERALLTEST: Vilken overall är bäst i test 2017?
  3. 15 saker du kan göra för att få ditt barn att le idag