Kan man äta för mycket morötter?

kan man äta för mycket morötter

Morötter är en näringsrik grönsak som är rik på viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter, såsom betakaroten, vilket gör dem till ett utmärkt val för att upprätthålla en hälsosam kosthållning. Men kan man äta för mycket morötter? Artiklar skiftar mellan att rekommendera och varna, så nu reder vi ut hur det ligger till. 

Hur mycket morötter kan man äta?

Generellt sett finns det inga negativa effekter av att äta mängder av morötter, men det är viktigt att vara medveten om att för mycket av något kan vara skadligt.

Enligt en artikel på foodtrotter.com, kan att äta för många morötter leda till relativt ofarliga men obekväma biverkningar. Å andra sidan, på iform.se, sägs det att det inte finns några negativa effekter av att äta mängder med morötter. Det är dock viktigt att påpeka att även om morötter är nyttiga, innehåller de inte alla sorters vitaminer, mineraler och antioxidanter.

En artikel på expressen.se säger att det inte finns någon officiell rekommendation för hur mycket betakaroten eller några andra karotenoider man bör äta. En person som äter 1000-2000 gram morötter per dag skulle kunna få i sig 60-120 mg betakaroten per dag.

Är det farligt att äta för mycket morötter?

För att sammanfatta, att äta morötter i stora mängder är inte farligt, men det är viktigt att tänka på att för mycket av något kan vara skadligt. Det är också viktigt att komma ihåg att morötter inte innehåller alla sorters vitaminer, mineraler och antioxidanter. Så varför inte lägga till morötter i din kosthållning, men som med allt annat, ät dem i måttliga mängder och variera din kost.

Läs också

  1. 10 enkla övningar för dig som vill träna utomhus
  2. 22 frågor som reder ut – är ditt barn högkänsligt?
  3. 3 recept med Nutella du inte kommer kunna motstå!
  4. 5 enkla vegetariska recept med zucchini
  5. 25 saker för dig som snart ska få barn – en checklista