Veckans middagstips: 5 recept med zucchini

Mer vegetariskt i sommar! Den här veckan tipsar Linnéa från Linnéas Skafferi om fem härliga och vegetariska recept som alla innehåller zucchini. Enkelt och gott!

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

pyttipanna

Måndag: Vegetarisk pytt i panna

Du behöver:
300 g champinjoner
salt
1 gul lök
3 morötter
1 zucchini
1 röd paprika
1 msk grönsaksbuljongspulver
svartpeppar
färsk bladpersilja
saft från 1/2 citron

Gör såhär:
Skär ner champinjonerna i mindre bitar, stek dom i en torr panna på medelvärme tills de börjar släppa ifrån sig lite vätska. Salta och tillsätt en klick smör. Skala och finhacka löken. Låt den steka med svampen.
Skär ner morötterna i små bitar och ha i den i stekpannan. Låt allt steka på medelvärme tills morötterna mjuknat. Skär zucchini och paprika i mindre bitar och låt steka med de sista 5-10 minuterna. Krydda med grönsaksbuljong, svartpeppar, färsk bladpersilja och citronsaft.

hasselbakcs

Tisdag: Hasselbackszucchini

Du behöver:
2 st zucchini
olivolja
salt & svartpeppar
1 fp fetaost
1 kruka basilika

Gör såhär:
Skär tunna snitt i  suchinnin. Lägg gärna två ätpinnar på varje sida så skär inte kniven hela vägen igenom. Ringla olivolja över och gnid in lite salt och peppar. Smula sönder fetaost och finhacka basilika. Spara några basilkablad till dekorering. Blanda detta och tryck ned det mellan succhiniskivorna. Gratinera i nedre delen av ugnen i 220°C i cirka 40 minuter. Akta så du inte bränner fetaosten bara. Dekorera med lite färska basilikablad innan servering.

plattar

Onsdag: Zucchiniplättar med fetaost

Du behöver:
1 zucchini
ca 5 cm purjolök
2 ägg
3 msk havremjölk (eller vanlig mjölk)
ca 50 g fetaost
2 tsk fiberhusk

Gör såhär:
Riv zucchinin på ett rivjärn. Lägg i en finmaskig sil och salta lätt. Låt ligga i cirka 20 minuter. Krama ur all vätska.
Finhacka purjolöken, blanda med ägg, riven zucchini, havremjölk, smulad fetaost och fiberhusk. Hetta upp ett plättjärn och klicka i lite kokosolja eller smör. Ha i cirka 1 msk smet och platta ut. Stek på låg värme i cirka 2 minuter per sida, eller tills de fått fin färg.

Tzatsiki
Du behöver:
1/2 gurka
3 dl fet yoghurt
1 stor vitlöksklyfta
olja
salt & svartpeppar

Gör såhär:
Riv gurkan på ett rivjärn. Lägg i en finmaskig sil och salta lätt. Låt ligga i cirka 20 minuter. Krama ur all vätska. Blanda yoghurten med gurka. Skala vitlöken och pressa i den. Ringla över lite olja och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra minst 30 minuter. Gör en stor sallad och servera till.

Torsdag: Zucchinigratäng med fetaost
Fredag: Zucchini i ugn

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

Läs också

  1. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
  2. 5 smarriga middagstips för hela familjen
  3. 5 middagstips - fredag HELA veckan!
  4. Middagstips: Fem fina burgare!