VAB-panik! Slipp bråk, stress och få mysigare VAB

Känner du stress och panik när en VAB-dag står för dörren – och kanske en gnutta dåligt samvete för att du egentligen vill att fokus ska ligga på ditt krassliga barn? LOPPI:s influencers delar med sig av bästa tipsen för en rättvis, och förhoppningsvis till och med lite mysigare, VAB.

Stökiga nätter, rinnande näsor och i vissa fall en massa spring fram och tillbaka till badrummet. Under stora delar av året är det många virus i omlopp och som småbarnsförälder kan det bli en hel del VAB-dagar.

Sjuka barn är inget en förälder önskar. Dels vill man såklart inte att ens barn ska må dåligt, men sjukdagar i den redan stressiga småbarnsvardagen kan vara struliga av fler anledningar. Det är inte alltid så lätt som man önskar att släppa jobbstressen och skuldkänslorna för att man kanske lämnar kollegor ”i sticket”. Lever man i en relation är det inte alltid det lättaste att komma fram till vem som ska stanna hemma och ta VAB utan att det blir bråk.

Måste man jobba ikapp efter en vab-dag?

Manne Forssberg, pappa till Iris och Ruth kan i högsta grad förstå stressen som uppstår i en relation när vabben är ett faktum.

– Den oförutsedda vabbens urscen är följande: Tidig morgon. Två föräldrar har gjort sig i ordning för en arbetsdag med mängder av viktiga uppgifter. Luften är så mättad av stress att den är lätt frätande. När barnet ska väckas märker man att pannan är varm och ögonen är feberglansiga. Panik!!! Någon måste stanna hemma. Någon kommer till korta. Någon kommer kanske hamna på efterkälken, få skäll av chefen och ägna småtimmarna åt att jobba ikapp. Snabbt ska föräldrarna komma överens om vems extremt viktiga arbetsdag som är allra viktigast. Det är en äktenskapsprövning av enorma mått, skriver han i blogginlägget med den passande titeln ”5 tips för att rädda äktenskapet i vab-tider”.

”Tänk om chefen tycker att jag är jobbig som vabbar IGEN?”

När ens barn är sjukt och man behöver stanna hemma från jobb eller gå miste om A-kassa finns möjlighet att ta ut VAB via Försäkringskassan. I regel har man möjlighet att få ersättning för barn mellan åtta månader och 12 år gamla. Man har alltså rätt att stanna hemma för att vårda sitt sjuka barn och få ersättning utan att ens arbetsplats ska säga emot, men även om reglerna är sådana är det klart att det ändå kan kännas jobbigt ändå. Vem ska ta över ens arbetsuppgifter när man är borta? Tycker chefen att man är jobbig som vabbar igen? Kommer man behöva sitta hela natten och jobba ikapp?

– Jag tror på att göra det bästa av situationen och bara slå bort jobbstress och alla måsten man borde göra när man får extra tid hemma. Att vabba tillhör när man har småbarn och dom är bara små en gång, skriver Nadja Mayr, mamma till Hollie, i bloggen där hon också ger tips på saker de brukar hitta på under VAB:en.

LOPPI:s influencer Jessica Lagergren, mamma till Elsa och Bonnie är inne på samma spår i sin blogg.

– Ja, det är kanske jobbigt för kollegorna med den ständiga och plötsliga frånvaron. Men det hjälper ju inte att ha dåligt samvete över det så skippa det helt enkelt, skriver hon i blogginlägget ”Så överlever du vabben – 8 tips!”.

I blogginlägget ”6 fördelar med att vabba” trycker hon också på att det faktiskt finns rätt mysiga fördelar med att vabba sitt barn.

– När man är sjuk får man äta hur mycket glass man vill, det är sen gammalt. Mums! Det gäller även den vabbande föräldern, såklart!

Bråk om vem som ska vabba

Otydligheter, eller olika åsikter, kring vem som ska vara hemma och ta VAB:en gör knappast under för en relation. Om ni är två föräldrar i hushållet – se till att ge er själva bästa möjliga förutsättningar att hålla relationen er föräldrar emellan okej även om det kan vara påfrestande att ha sjukdom i hemmet. Kommunikation är A och O!

– Den här tiden på året är det nästan mer regel än undantag att kidsen blir sjuka. Om du lever i en relation kan det underlätta att ha kommit överens om vem som ska vabba i förväg så att det inte kommer som en chock att någon måste vara hemma. Ett tips är att dela upp det veckovis, ”den här veckan vabbar du ifall vi behöver det” eller varannan dag. För en del fungerar det bäst att dela upp det på halvdagar, tipsar Jessica Lagergren.

Manne Forssberg röstar också för en tydlig VAB-dialog hemma, och att man bör tänka på vad som egentligen är mest rättvist.

– Mammorna tar 63 procent av alla VAB. På 25 år har papporna bara ökat sitt vabbande med 1,7 procentenheter. När en mamma och en pappa avgör vems arbetsdag som är viktigast kommer man alltså oftast fram till att det är pappans. Löneutvecklingen blir sämre ju mer man vabbar. En ond spiral uppstår. Den som tjänar minst vabbar mest och tjänar därför ännu mindre. Det ojämställda vårdandet av sjuka barn leder till en sjuk arbetsmarknad. Hitta ett rättvist system för VAB, skriver han.

Blir det du som tar vabben idag? Här är 7 knep som gör den lite mysigare

Emily Ödmark bjuder gärna barnen på smoothieglass

Foto: Emily Ödmark

Emily Ödmarks smoothieglass. Hur söta är inte formarna?

Gör smoothieglass!

En näringsrik smoothieglass kan både boosta vitamindepåerna och lindra onda små halsar. Emily Ödmark ger recept på smoothieglass med två smaker här.

Baka nyttiga chokladbollar

Johanna Kajson, mamma till Charles och August tipsar om nyttiga chokladbollar. Ja, du läste rätt! Dessa innehåller inget raffinerat socker utan är gjorda på bland annat dadlar, kokosolja och havregryn. Dessutom kan LOPPI-redaktionen intyga att de är supergoda!

Lyxa med milkshake

Känner du för att lyxa till det med något som kanske inte är så nyttigt – men garanterat smarrigt? Therese Wickman bjuder på recept på kanske lyxigaste milkshaken med Nutella här.

Bygg en melliskoja och ring videosamtal

– Bygg en koja och ät mellis i den! Här hemma bygger vi en hel del kojor i olika rum och sedan drar vi in täcke och böcker och läser eller busar till det och äter picknick i kojan. Melliset blir lite roligare då. Ring videosamtal till alla nära och kära (förutsatt att de kan störas på jobbet), få lite draghjälp att få tiden att gå genom att prata med andra i denna magiska uppfinning, tipsar Johanna Kajson i inlägget ”7 tips att göra när du vabbar”.

Hemmabio

Therese Wickman är mamma till Ellah, Kidh och Matheus och bjuder på en massa tips i blogginlägget ”Tips på saker att göra när du vabbar”.
– Gör dina egna biobiljetter, poppa upp en skål popcorn & sätt på en film och låtsas att ni är på bio. Hemmabio är SÅ mysigt, tipsar hon.

Gör hemmabio när det är VAB!

Foto: Therese Wickman

På hemmabion kan det såklart även serveras smarriga fruktfat, tipsar Therese Wickman.

Bada – och tumma inte på handhygienen

Niobarnsmamman Satu Gonzales har fått hantera ett antal magsjukor genom åren, och sitter därmed på ett gäng bra tips som hon nu delar med sig av i blogginlägget ”10 bästa tips vid magsjuka”.

–Bada i lagom varmt vatten. Tvätta håret, det är alltid skönt, oavsett man är sjuk eller inte. Sätt på sköna mjuka kläder. Var riktigt noga med handhygien- tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter varje toalettbesök och inför vare måltid. Kör även med handsprit efter att ha tvättat med tvål som en komplettering. Gäller HELA familjen, skriver hon.

Mer tips som kan göra sjukdomstiderna lättare för hela familjen:

17 tips på saker att göra med barn när du vabbar

7 tips för dig som vabbar

Recept: Så kan du göra egen play doh

När ska barnet stanna hemma från förskolan?

Foto: Tomsickova Tatyana/Shutterstock.com

Se i videon nedan: Blir du sjuk när du tränar? 5 knep som håller dig frisk på gymmet