Tips: Pyssla med kastanjer

Inspiration: Pyssel med kastanjer

Det mesta går faktiskt att pyssla med, även kastanjer. När du hittar sådana kan det alltså vara en bra idé att ta med ett gäng hem, och när ni blir pysselsugna hittar ni inspirationen här. Oavsett om du vill pyssla själv eller tillsammans med barnen så finns här passande pyssel för familjen.

Luffarschack med kastanjer

Här skapas visserligen inte allting av kastanjer, endast pjäserna, men det blir ändå riktigt häftigt med ett hemmagjort luffarschack med pjäser av kastanjer. Själva brädet kan man göra av till exempel plywoodskiva som man helt enkelt målar några streck på så att det blir nio rutor, eller så ritar man strecken med en spritpenna eller liknande. Kastanjerna kan användas som spelpjäser precis som de är, men för att skilja dem åt kan man till exempel använda brännbar modellera i två olika färger och göra små pluppar på dem.

Krans av kastanjer

Ett annat pyssel som kan komma till användning är en krans, och med kastanjer blir det förstås lite höstig. Här är det bara fantasin som sätter gränser – använd höstfärger, tyger, paljetter, sidenband, höstlöv eller vad du än känner för och skapa en vacker krans att sätta på dörren. Kastanjerna kan fästas på olika sätt, det enklaste är att limma fast dem på en bit kartong men man kan också borra och sätta tråd mellan dem.

Kastanjedjur

Ett riktigt roligt pyssel för barn är förstås att skapa olika kastanjedjur. Och här kan man faktiskt göra i stort sett vilket djur man vill: igelkottar, apor, älgar, hästar, björnar, spindlar, grisar och så vidare. Bara fantasin sätter gränser. Skapa en hel bondgård, skog eller djurpark med kastanjedjur. Borra hål för ben och för att sätta fast huvud (som också kan vara av kastanj), och använd till exempel tandpetare eller piprensare som ben. Även lera kan användas, därefter kan man måla djuren om man vill.

Lång larv av kastanjer

Det här är kanske det roligaste man kan göra med kastanjer – en lång larv. Detta är dessutom enkelt, eftersom man bara behöver sätta ihop flera kastanjer på rad. Detta kan man antingen göra med lim, eller genom att göra hål i alla kastanjer och sedan trä dem på ett snöre. Därefter kan man måla med hobbyfärg om man vill, och förstås fästa ögonen på larven.

Artikelbild: Envato.com 

Läs också

  1. 5 tips på vegetarisk påskmat
  2. 25 saker att stoppa i påskägget istället för godis
  3. Allergivänliga alternativ: Vad kan man ha istället för påskris?
  4. Påsklov 2024: Datum för påsklov i din stad
  5. Lista: Roliga saker att göra på påsklovet 2023