Allergivänliga alternativ: Vad kan man ha istället för påskris?

Allergivänliga alternativ till påskris

För många är påskriset ett måste under påsken, men det är inte alla som tål det. Björkris som oftast används kan orsaka allergi för en del vilket gör att det inte alltid är ett alternativ. Som tur är så finns det många andra alternativ – oavsett om man vill ha ett påskris som är så likt björkris som möjligt, eller ett annorlunda påskris. Här kommer fyra förslag på allergivänliga påskris.

1. Videung

Även om videung inte ser ut som björk, så är den också väldigt vacker. Detta gör att den passar perfekt som alternativ till björkris. De mjuka delarna brukar barn dessutom uppskatta väldigt mycket, och kanske även det gulliga namnet.

2. Körsbärskvistar

Egentligen kan man använda vilka kvistar som helst till påskriset, och det måste inte nödvändigtvis vara björkris. Detta är vi kanske vana vid, men det finns som sagt många passande kvistar att använda istället – till exempel kvistar från vinbärsbuskar eller körsbärskvistar.

3. Pinnar istället för ris

Egentligen behöver påskriset inte alls bestå av ett ris med kvistar – pinnar fungerar lika bra. Om man vill ha ett lite annorlunda påskris kan detta vara ett perfekt alternativ. Här kan man antingen använda raka pinnar från någon buske eller träd, eller pinnar man hittar hemma – som grillspett eller blompinnar i trä.

Pinnar istället för påskris kan dekoreras på olika sätt

  • Fjädrar fungerar utmärkt, och blir riktigt snyggt på pinnar.
  • Hängande dekorationer fungerar sämre, men kan till exempel tejpas fast.
  • Själva pinnarna kan dekoreras – till exempel färgas, pyntas med bollar eller liknande.
  • Pyssla pynt som klistras fast eller ”spetsas” istället för hängs på ris.

4. Syntetiskt påskris

Om man verkligen vill ha björkris, men inte riktigt litar på tricket att sätta det i vas utan vatten, är det bästa alternativet syntetiskt påskris. Då kan man få ett påskris som ser ut nästan exakt som björkris, men som inte är äkta och därför inte riskerar att orsaka allergi.

5. Dekorera träd och buskar i er trädgård

Om man är allergisk mot björkris kan man välja att dekorera utomhus i sin trädgård istället. Gör det fint med fjädrar ägg och kycklingar i ert finaste träd.

Alternativ till fjädrar

Även fjädrarna kan orsaka allergi för en del personer, och därför kan man behöva hitta andra alternativ även här. Om man gillar fjädrar och vill pynta med det så behöver man inte välja bort det helt – även här finns nämligen syntetiska alternativ som är helt allergifria. Det går även att tillverka egna fjädrar.

Det behöver dock inte vara just fjädrar i påskriset heller, utan det finns mycket annat fint att dekorera med – ägg, kycklingar och annat pynt som man köper eller pynt som man gör själv.

Artikelbild: Envato.com

Läs också

  1. Påsklov 2024: Datum för påsklov i din stad
  2. Lista: Roliga saker att göra på påsklovet 2023
  3. 25 saker att stoppa i påskägget istället för godis
  4. När kommer barnbidraget 2024? Vi listar alla datum!
  5. Påskledighet 2023 – vilka dagar är man ledig?