Påskledighet 2023 – vilka dagar är man ledig?

Lediga dagar i påsk

En anledning till att påsken, liksom andra högtider, ofta är efterlängtad är den extra ledighet den innebär. Men vilka dagar i påsk är man egentligen ledig? Det går vi igenom här!

Lediga dagar i påsk

Den fem dagar långa påsken bjuder på fyra lediga dagar. Påskafton och påskdagen är dock alltid en lördag respektive söndag, vilket gör att dessa dagar är lediga oavsett. Långfredagen och annandag påsk, som är måndagen efter, är dock helgdagar så då är man också ledig.

Detta innebär att man har fyra lediga dagar i sträck, under två olika veckor. Skärtorsdagen som kommer innan långfredagen är dock ingen röd dag, och därför är man inte ledig då.

Exakt hur man jobbar kan dock variera beroende på vad man jobbar med, ibland måste man jobba vissa helgdagar. Kolla ditt anställningsavtal eller kollektivavtal om du är osäker, eller fråga din chef. Om du jobbar röda dagar har du god chans till att få extra betalt då man brukar få OB-tillägg under dessa dagar.

 Så är du ledig under påsken:

  • Skärtorsdag: Ingen röd dag
  • Långfredag: Röd dag (ledig)
  • Påskafton: Röd dag (ledig)
  • Påskdagen Röd dag (ledig)
  • Annandag påsk: Röd dag (ledig)

Påsklov för barn

Skolbarn har som bekant lov från skolan under påsken. När påsklovet infaller varierar mellan olika delar av landet. På vissa håll är påsklovet under påskveckan, vilket gör att de har lov dagarna innan påsk, och på andra håll är påsklovet istället veckan efter vilket gör att lovet är dagarna efter påsk.

I år infaller påsken under vecka 14, med annandagen vecka 15. Påsken är 6-10 april, och fyra dagar är alltså under vecka 14 och en enda dag under vecka 15. Påsklovet är en av dessa veckor, antingen vecka 14 eller 15.

Maximera ledigheten i påsk

Om du också vill ha extra ledigt i påsk så går det att få långledigt med hjälp av fyra semesterdagar. Det här är kanske inte det allra bästa tillfället att maximera ledigheten i år, men det är definitivt ett sådant tillfälle.

Genom att ta ut fyra dagar, antingen fyra dagar innan påsk eller fyra dagar efter påsk, så kan du få totalt 10 lediga dagar. Detta med hjälp utav två helger, två helgdagar samt fyra semesterdagar. Detta gör att du kan vara ledig hela påsklovet!

Artikelbild: Envato.com

Läs också

  1. 13 aktiviteter att hitta på med barnen på påsklovet
  2. Lista: Roliga saker att göra på påsklovet 2023
  3. När kommer barnbidraget 2024? Vi listar alla datum!
  4. 25 saker att stoppa i påskägget istället för godis
  5. 17 tips på saker att göra på påsklovet