13 aktiviteter att hitta på med barnen på påsklovet

Vad ska man egentligen hitta på med barnen när påskmaten är uppäten, godiset är slut och alla har vilat klart? Vi har listat några roliga aktiviteter och saker ni kan göra på påsklovet med hela familjen. 

13 saker att göra med barn på påsklovet

1. Gå på skattjakt
Oavsett om du väljer att stoppa ner godis, leksaker eller ett klädesplagg i påskägget till ditt eller dina barn, är det roligt med en aktivitet kring ägget. Bygg upp en stämning genom att prata om påskharen i förväg och säg sen att påskharen har gömt äggen. Gör en karta och sen får barnen gå på skattjakt. Om det inte regnar är det här en perfekt aktivitet att göra utomhus.

Läs också: 25 saker att stoppa i påskägget istället för godis

2. Påskpyssla
En självklarhet av alla saker att göra på påsklovet! Blås ur ägg och måla med vattenfärger eller tuschpennor. Det går att göra mycket pyssel med saker du har hemma. Gör en hare av en gammal toalettrulle!

Läs också: Så enkelt marmorerar du ägg med karamellfärg

3. Geocaching
Det finns många appar som får barnen till rörelse – Geocaching är en sådan app! Den är interaktiv och går ut på att leta efter roliga skatter i ditt närområde. Men du! Glöm inte att byta ut skatten med något annat – kanske fint påskpyssel?

4. Pokémon Go
Gå ut och leta efter Pokémons tillsammans med dina barn. Roligt och ni kommer gå flera kilometer tillsammans.

5. Charader
Barnkanalen har en gratisapp där ni kan leka charader. Det är roligt och får upp hela familjen från soffan på kvällskvisten.

6. Vårbingo
Något man verkligen borde ta till vara på under påsklovet är såklart vårvädret. De allra flesta barn tycker om att hitta på spännande upptåg istället för att kanske bara ta en vanlig promenad. Gör en enkel bingo-bricka där du och barnen ska leta efter vårtecken. Tussilago, gröna blad, en citronfjäril eller gammalt skräp som tittat fram under snön är några vårtecken du kan ha med i ert bingo.

7. Gör egen glass
Visste du att det finns massa recept på glass utan vitt socker? Gör den tillsammans med barnen som en enkel och rolig aktivitet. Toppa sen glassen med färska bär och njut. Här hittar du recept på nice cream med jordgubbssmak hos Linnéas Skafferi.

8. Lek Fångarna på fortet 
Gör om vardagsrummet eller trädgården till fångarna på fortet och häng upp gamla nycklar som barnen får utföra olika uppdrag för att få. Sätt på ett gammalt avsnitt av Fångarna på fortet för inspiration. Gör olika byttor med lock på där barnen får stoppa ner sina händer med förbundna ögon och leta nycklar. Kokt spagetti i kallvatten kan lätt misstas för slemmiga ormar.

9. Odla och så frön
Passa på att så eller plantera under påsklovet med barnen. Varför inte odla krasse i äggskal som barnen kan få sköta om under lovet?

Läs också: Så odlar du ditt eget popcorngräs!

10. Kluriga frågor!
Ställ lite kluriga gåtor och frågor till barnen – här har du en lista med 50 (!!!) kluriga gåtor för barn.

11. Tipspromenad
Hitta på frågor som engagerar och motiverar till rörelse. Ställ frågor om favoritfilmen Frost eller häll upp pärlor i en burk och låt barnen gissa hur många de är. Gör en liten slinga i närområdet/på tomten med en tipspromenad. Avsluta med utomhuslunch.

12. Gör egen lera av balsam
Visste du att du kan göra egen lera av två saker du förmodligen redan har hemma? Ta 4 deciliter majsstärkelse och blanda med 2 deciliter hårbalsam och blanda ihop. Vill du att leran ska ha någon färg går det bra att tillsätta karamellfärg.

13. Duka tillsammans
Gå ut i naturen och plocka in kvistar, grenar och kottar. Måla i härliga färger och använd till påskdukningen. Inne hos Linnéas Skafferi hittar du fler tips och trix när det kommer till påskdukningen. Det behöver inte vara svårt eller dyrt att göra det extra fint.

Artikelbild: Pexels / Pexels

Läs också

  1. 10 påskdesserter och 5 nyttigare alternativ
  2. "Skattjakt, mys och äggmålning" - så firar bloggarna påsk
  3. 5 tips på vegetarisk påskmat
  4. 3 söta och enkla påskpyssel för barn