Tips: Pyssla med kartong

pyssla med kartong

Även om en kartongbit inte ser så märkvärdig ut så kan den faktiskt bli nästan vad som helst. Med kartong kan ni roa er länge, och dessutom skapa saker som barnet sedan kan leka med ännu längre. Här kommer inspiration för dig som vill pyssla med kartong.

Djur av kartong

Om du vill göra något enkelt, men samtidigt roligt, av kartong så kan djur av kartong vara perfekt. Du behöver bara klippa ut olika former av djur, från sidan, men utan benen. Benen gör du sedan ännu enklare, genom att klippa bågar i kartong. Varje djur behöver två bågar till ben, om de har fyra ben. Sätt sedan ned kroppen i hacken på bågarna, så kan djuren stå själva. Sedan ska ni förstås måla och dekorera djuren.

Pizza och pizzaugn av kartong

Barn älskar att leka affär, restaurang, café och liknande – eller att bara låtsas laga mat. Med kartong kan ni skapa såväl pizzaugn och pizzaspade som pizzabotten med tillbehör. Till ugnen behövs förstås bara en låda i lämplig storlek, gärna lite plattare. Ta bort en sida så att det går att stoppa in pizzan där. Pizzaspaden klipps enkelt ut i kartong, och likaså den runda pizzabotten och allt man kan tänkas vilja lägga på pizzan. Därefter är det bara att måla alltsammans.

Koja/lekhus av kartong

Det roligaste man kan skapa av kartong är ett hus. Om ni har en riktigt stor kartong är det nästan ett måste att göra ett tillfälligt lekhus. Klipp ut fyrkantiga hål för fönster, och klipp upp en dörr som kan öppnas och stängas. Sedan kan barnet gå in i huset, och även måla och dekorera det. För att göra det ännu roligare kan ni även tillverka en postlåda att sätta fast på huset. Har ni bara mindre kartonger kan ni istället göra ett hus till leksaksgubbarna, barbiedockorna eller mjukisdjuren.

Vackra blommor i kartong

Kartong kan även användas för att göra vackra blommor av olika slag. Använd gärna en grillpinne eller blompinne som stjälk, eller tandpetare om ni vill göra små blommor. Klipp ut blommorna som ni vill ha dem, rulla ihop dem, skrynkla dem eller gör dem precis så som ni vill. Måla eller använd färgade papper, och dekorera med glitter och annat fint. Sätt buketten i en vas så kan ni njuta av den länge.

Läs också

  1. 40 (!) roliga saker att göra på sportlovet med barn
  2. 17 tips på saker att göra med barn när du vabbar
  3. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen
  4. 5 saker att göra hemma på sportlovet