När går man påskkärring?

vilken dag går man påskkärring

Vill barnen gå påskkärring eller påskgubbe så kan det vara förvirrande vilken dag man ska gå till sina grannar. Här reder vi ut vilken dag man går påskkärring

När går man påskkärring?

Det har faktiskt, i alla tider, varierat när man går påskkärring. Det här skiljer sig framför allt åt mellan olika delar av landet. Det finns dock två dagar som är vanligare än andra:

  • Skärtorsdagen
  • Påskafton

Skärtorsdagen är påskens första dag, vilket gör att detta kan vara ett sätt att inleda påsken. Påskafton är istället den dag vi vanligtvis firar påsken, med allt vad det innebär.

Traditionen med påskkärring

Att gå påskkärring är en mycket gammal tradition, som var vanlig på 1800-talet men även kan vara ännu äldre. På den tiden var traditionen dock något annorlunda, bland annat hade påskbreven man delade ut även rim och man kastade in dem genom dörren.

Anledningen till att man började klä ut sig som påskkärring var för att mottagaren inte skulle se vem som kom med påskbreven – avsändaren skulle vara anonym.

I dag ser traditionen något annorlunda ut, även om liknande varianter med påskbrev och inkastning fortfarande förekommer. Det är dock mer en regel än undantag att man klär ut sig och överlämnar någonting – antingen ett påskbrev med eller utan godis, eller ett mindre påskkort.

Andra påsktraditioner

Det finns inte överdrivet många påsktraditioner i dag. Olika delar av landet kan även ha olika traditioner, och det kan även finnas olika traditioner i olika familjer. De tre vanligaste traditionerna under påsken är:

  • Påskbordet, som vi vanligtvis äter på påskafton.
  • Påskäggen, och eventuellt tillhörande påskäggsjakt. Även detta på påskafton.
  • Att gå påskkärring, vilket man gör antingen på skärtorsdagen eller påskafton.

Artikelbild: Anna-Mari West/Shutterstock

Läs också

  1. Röda dagar 2024 – så nyttjar du röda dagar för längre ledighet
  2. Påsklov 2024: Datum för påsklov i din stad
  3. Datum för påsken 2023: Är annandag påsk en röd dag?
  4. Påskledighet 2023 – vilka dagar är man ledig?
  5. När börjar man påskpynta?