När börjar man påskpynta?

när börjar man påskpynta?

Det vi framför allt förknippar med påsken är påskbordet, påskäggen och eventuellt påskkärringar. Något annat som faktiskt kan vara en stor del av påsken är påskpyntet. Även om vi sällan väljer att gå all in på samma sätt som under julen, så är påskpyntet viktigt för många. Men när börjar man påskpynta? 

När kan man ta fram påskpyntet?

Det finns inget bestämt datum då man ska börja påskpynta. Detsamma gäller förstås under julen, med julpyntet, men här är den stora skillnaden att vi ofta julpyntar långt innan jul och har pyntet uppe länge. Trots att påsken egentligen är en längre högtid, med fem dagar istället för tre som under julen, så har vi påskpyntet framme under betydligt kortare tid.

  • Man börjar påskpynta under påskveckan

Förmodligen är det inte många som börjar pynta flera veckor innan påsken, utan det vanligaste är att man gör det inför påsk – vanligtvis på skärtorsdagen. Vill man ha pyntet klart innan påsken så kanske det är onsdagen innan skärtorsdagen som man pyntar.

Med det sagt så varierar detta förstås en del. Man kan välja att pynta redan på måndagen för att kunna njuta av det redan innan påsk, eller så pyntar man först till påskafton då man ska fira. Här finns det helt enkelt inget bestämt, men det vanligaste är förmodligen att man pyntar på skärtorsdagen.

När tar man bort påskpyntet?

Även när man tar bort pyntet kan variera, men vi är ofta snabba med att plocka bort pynt efter en högtid – kanske framför allt efter påsken, då vi inte brukar ha pyntet framme så länge. Många väljer alltså att ta bort pyntet direkt efter påsken, till exempel på tisdagen efter annan dag påsk, eller redan på annan dag påsk.

  • Man tar bort påskpyntet efter annandag påsk

Vill man ha pyntet uppe längre så finns det förstås ingenting som säger att det måste bort tidigt – det kan sitta kvar hela veckan efter påsk, eller ännu längre om man vill.

Skapa eget påskpynt

Det är alltid roligast med pynt som man har skapat själv – eller kanske snarare det barnen har skapat. Därför kan det vara en bra idé att påskpynta inför påsken. Förutom att det är roligt att pyssla, och man får trevlig kvalitetstid tillsammans, så får man även fint pynt att hänga i påskriset och att dekorera hemmet med.

Artikelbild: Envato.com

Läs också

  1. 10 påskdesserter och 5 nyttigare alternativ
  2. Påskpyssel DIY: Kaninöron och sminkning
  3. 11 tips på aktiviteter under påsklovet
  4. När ger man påskägg 2023?
  5. Lista: Roliga saker att göra på påsklovet 2023