Hur ofta ska man bada sin bebis?

Bebis som badar

Spädbarn har känslig hud och har ännu inte utvecklat en tillräckligt stark barriär för att bibehålla fukt. Det är därför viktigt att föräldrar är uppmärksamma på hur ofta de badar sin bebis för att undvika att torka ut huden.

Hur ofta ska man bada sin bebis?

Att bada en bebis är en viktig del av deras hygienrutin, men det är också viktigt att inte bada dem för ofta då deras känsliga hud kan torka ut. Vanligtvis är det tillräckligt att bada en bebis en till två gånger i veckan. Men det är också viktigt att tvätta bebisens händer och ansikte regelbundet, samt hålla blöjområdet rent och torrt.

 • 1-2 gånger per vecka

Ett tips är att tvätta bebis med tvättlappar eller liknande, det kan man göra dagligen för att hjälpa till att hålla dem rena.

Hur badar man sin bebis?

Att bada en bebis kan vara en mysig och avkopplande aktivitet för både föräldrar och barn, men det är också viktigt att göra det på ett säkert sätt. Här är några tips för att bada din bebis.

 1. Förbered allt du behöver innan du börjar. Det är viktigt att ha allt du behöver inom räckhåll innan du sätter igång med att bada din bebis. Du behöver en handduk, tvättlappar, tvål eller schampo som är speciellt utformade för spädbarn, en mjuk tvättsvamp, en ren blöja och en ren kläder.
 2. Se till att vattnet är rätt temperatur. Vattnet ska vara varmt, men inte för varmt eller för kallt. Du kan testa temperaturen med en armbåge eller med en badtermometer.
 3. Stödja huvudet och nacken. Under de första månaderna är det viktigt att stödja bebisens huvud och nacke medan du badar dem. Du kan använda din ena hand för att hålla upp huvudet medan du tvättar med den andra handen.
 4. Tvätta varsamt. Använd en mjuk tvättsvamp eller tvättlapp för att tvätta din bebis. Var noga med att tvätta alla veck och kroppsdelar, men undvik ögonen.
 5. Torka och klä på din bebis. När badet är klart, torka din bebis varsamt med en mjuk handduk. Se till att torka alla veck och hudveck, inklusive mellan tårna och fingrarna. Klä på din bebis i en ren blöja och kläder.

Artikelbild: Envato.com

Läs också

 1. När kan man börja ge majskrokar till sin bebis?
 2. 10 misstag alla nybörjarföräldrar gör – känner du igen dig?
 3. När börjar bebisar skratta?
 4. Hur långt ser en bebis?
 5. 7 fantastiska saker med att ha barn