1-årskalas: Tårta och andra goda tips!

Tårta till ettåring

Barnets första födelsedag är förstås en stor dag, och de flesta vill fira dagen med tårta – även för den nyblivna ettåringen. Alla vill dock inte att deras små ska äta socker, men vill ändå låta dem äta gott denna dag. Här kommer några idéer och alternativ – och ett smaskigt recept på sockerfri tårta!

Att prova vanlig tårta när man fyller 1 år

Många låter barnet äta socker för första gången på födelsedagen, och det kan faktiskt vara okej att prova en liten bit en gång även om man inte låter barnet fortsätta äta socker efter födelsedagen. Många barn tycker inte ens att tårtan är särskilt god när de äter den första gången, därför har vi andra goda alternativ!

Man kan göra en Pannkakstårta

Ett bra alternativ till vanlig tårta är pannkakstårta. De flesta barn börjar tidigt älska pannkakor, och dessutom kan man välja goda toppings på den. Vill man ha en pannkakstårta med mindre socker kan man förstås skippa sylten, och kanske mosa jordgubbar att ha mellan pannkakorna istället. Tårtan kan sedan dekoreras med grädde, frukt och bär. Enkelt och definitivt gott!

Alternativ till tårta när ditt barn fyller 1 år

Även om tårtan kan kännas självklar så måste man faktiskt inte ha en sådan bara för att det är födelsedag. Här finns massa goda alternativ: fruktsallad med grädde, pannkakor eller våfflor, smoothies och så vidare. Utgå från vad ditt barn tycker om. Det går även att göra egen glass, helt utan socker.

Bananglass är gott för en ettåring

Den enklaste glassen är fryst banan. Man mosar bananen med en gaffel, och ställer in den i frysen några timmar. När man tar ut den har man en god, naturlig och sockerfri glass att servera – och den brukar vara mycket populär bland mindre barn.

Sockerfri tårta

Det går förstås även alldeles utmärkt att göra en sockerfri tårta. Det finns många recept på sådana, och här kan man till exempel göra en sockerfri sockerkaka att använda som tårtbotten. I tårtan kan man ha mosad banan eller mosade jordgubbar istället för sylt, vaniljsås och liknande. Och så dekorerar man förstås med grädde, frukt och bär.

Recept på sockerfri tårta

Du behöver:

 • 2 ägg
 • 2 bananer
 • 5 msk mjöl av valfri sort
 • Smör för stekning
 • Grädde
 • Frukt och bär

Gör så här:

 1. Mosa bananen.
 2. Blanda bananen med ägg och mjöl.
 3. Stek pannkakorna/bottnarna i smör.
 4. Låt dem svalna.
 5. Garnera efter tycke och smak.

Artikelbild: Envato.com

Läs också

 1. "Socker är som grus i barnens maskineri"
 2. 11 sätt att säga NEJ utan att säga nej till ditt barn
 3. 10 tankar alla föräldrar har tänkt – känner du igen dig?
 4. 100 saker att göra när man har tråkigt
 5. 10 påskdesserter och 5 nyttigare alternativ