20 goda efterrätter till påsk.
20 goda efterrätter till påsk. - Foto: Gorm Kallestad /TT & Pexels

20 goda efterrätter till påsk – uppskattas av stora och små

Under påsken samlas många familjer och äter gott. Här listas 20 tips på efterrätter som passar till nästa påskfirande.


Våren är kommen till Sverige och vi går mot ljusare tider. Det betyder att dagarna blir längre, att det snart går att sitta på uteserveringar i solen, och att det vankas påsk.

Högtiden kommer från den kristna tron och firas i ära av Jesus död och uppståndelse, enligt Svenska kyrkan.  Det är därmed kristendomens viktigaste högtid, men på senare år har helgen också blivit en tid för betydligt gladare fenomen.

MISSA INTE: Roliga påskpyssel – 20 tips för hela familjen

Påsktraditioner för barnen

Under helgen är det nämligen fullt upp med aktiviteter för barnen. Många klär exempelvis ut sig till påskkärringar och går från hus till hus för att be om godis. Vissa föräldrar ser också till att gömma påskägg fyllda med godis för att barnen ska ge sig ut på äggjakt. 

Foto: Jonas Ekströmer / TT

MISSA INTE: När går man påskkärring och när får man påskägg?

20 efterrätter till påsk

Någonting som hela familjen kan samlas runt är påskmåltiden. Här listas 20 tips på efterrätter som kan serveras under dagen. 

  • Påsktårta med citron och maräng – En frisk och fluffig tårta med citrongrädde och krispig maräng.
  • Semmelkladdkaka – En kladdkaka med smak av mandel och kardemumma, toppad med grädde.
  • Saffranspannacotta med hjortron – En lyxig pannacotta smaksatt med saffran och serverad med hjortronsylt.
  • Citronfromage – En klassisk svensk dessert med syrlig och luftig konsistens.
  • Mandelmusslor med grädde och hjortron – Spröda mandelmusslor fyllda med vispad grädde och hjortronsylt.
  • Påskchokladbollar – Klassiska chokladbollar rullade i gula strössel eller kokos för påsktema.
  • Morotskaka med cream cheese-frosting – En saftig morotskaka, perfekt till påskens färgtema.
  • Lemon curd-paj – Frasig paj fylld med syrlig lemon curd och toppad med vispgrädde.
  • Påskbakelser med vaniljkräm och marsipan – Små bakelser dekorerade med marsipanägg.
  • Vit chokladmousse med passionsfrukt – Len vit chokladmousse med en frisk smak av passionsfrukt.
  • Ägglikörglass – Hemgjord glass med smak av ägglikör, perfekt för påskens vuxna gäster.
  • Påskmacarons med citron och hallon – Små franska bakverk i påskens färger.
  • Sockerkaka med apelsinglasyr – En klassisk sockerkaka toppad med fräsch apelsinglasyr.
  • Små rulltårtor med lemon curd – Miniversioner av rulltårta fyllda med syrlig lemon curd.
  • Påskcupcakes med frosting i pastellfärger – Saftiga muffins toppade med påskig frosting.
  • Jordgubbskräm med grädde och mandelbiskvier – En nostalgisk svensk dessert.
  • Chokladägg fyllda med mousse – Chokladskal fyllda med len choklad- eller bärmousse.
  • Knäckig rabarberpaj – Svensk klassiker med krispigt täcke och vaniljsås.
  • Punschparfait – Fryst dessert med smak av svensk punsch.
  • Påskpraliner – Hemgjorda chokladpraliner fyllda med kola, bär eller nougat.

LÄS MER: 

Roliga sätt att sluta med napp

Så enkelt gör du honungsvatten – därför är det bra för dig

/
/
Mat
stats