10 misstag alla nybörjarföräldrar gör – känner du igen dig?

Litade du också blint på allt din bvc-sköterska sa? Har du en oanvänd och svindyr blöjhink i förrådet? Och trodde du också att du skulle hinna skriva en bok under din föräldraledighet? Då kan du pricka av minst tre punkter på den här listan. 

Nybörjarföräldrar? Här är vanliga misstag

1. De tror att de har fått en porslinsdocka i present. De liksom bär barnvagnen över trottoarkanten.

2. De köper svindyra onödiga grejer. Parfymerade plastpåsar till den jätteonödiga blöjhinken till exempel. Ni fattar den mustiga doften när parfymen och bajset gifter sig!

3. De försöker förverkliga sig själva under föräldraledigheten. Skriva den där romanen. Börja måla i olja. Starta ett företag. Sanningen är att skrivbordet förvandlas till skötbord, staffliet blir en klätterställning/dödsfälla och det enda företag du kommer leda är Familjen AB.

4. Klär på bebisen för mycket. Och lägger den i en fodrad åkpåse. Med tre filtar över. I juli.

5. Tror att barnet äter bara för att man tjatar, hotar eller mutar. (Mellan 2-5 år är barn matfobiker, det är en rest kvar från stenåldern när barnen själva letade mat i skogen. Så låt ungen själv bestämma vilka blåbär den vill äta. Och låt hen plocka själv!).

6. Att inte lita på någon annan. Knappt den andra föräldern. Bebisar är jättesöta. Och jättejobbiga. Det kan inte vara meningen att man som en förälder ska ta hela ansvaret.

7. Att tro att BVC är sanningstemplet och BVC-sköterskan dess översteprästinna.

8. Att tro att Livsmedelsverket är instansen för frågeställningar som aldrig kan ifrågasättas, diskuteras, ändras eller ruckas på.

9. ”Uäääh, ska det vara såhär nu?!” Nej, det ska det inte. Allt gå i faser. Du kommer att få sova, du kommer att ha ett rent köksgolv igen, du kommer att få bajsa ifred.

10. De tror att man köper mjölkersättning av en skum snubbe på en bakgata. Det är inte sant. Ersättning finns på vanliga matbutiker och du behöver inte fråga om lov eller skämmas när du köper det. Man får också ge det till sin bebis om amningen inte funkar.

Text: Viktoria Hansén. 

Foto: VGstockstudio/Shutterstock

Läs också:
10 saker du inte vill höra som gravid
10 saker du önskar att du hade vetat innan du blev förälder
10 tvärsäkra tips som får nattningen att fungera – redan ikväll
8 skarpa skäl till att din bebis vägrar flaska