7 saker du ska tänka på om du vill ha självsäkra barn

sjalvkansla

Som förälder finns det mycket att tänka på när det kommer till uppfostran av våra barn. De allra flesta vill uppfostra barn som blir självsäkra. Barn gör som bekant inte som vi säger utan som vi gör så självsäkerheten bör komma från dig som förälder. Här är 7 tips på hur du ska tänka om du vill att ditt barn ska känna sig tryggt och självsäkert.

1. Bekräfta barnen
Det är viktigt att uppmärksamma vad dina barn gör och uppmuntra dem till att fortsätta med saker de tycker om.

2. Att misslyckas är inte negativt
Lär dina barn att det är okej att göra misstag och att misslyckas med något inte behöver vara negativt. Tillåt barnen att uttrycka sin frustration men uppmuntra till att försöka på nytt. Kanske går det bättre om de försöker lösa uppgiften på ett annat sätt?

3. Låt dem lösa problem själva
Som förälder kan det ibland vara lite svårt att inte hjälpa till. Men det är viktigt att försöka lära barnen att lösa sina egna problem och få svar på sina egna frågor. Uppmuntra med tips och råd längs vägen!

4. Uppmuntra nyfikenhet
Att låta dina barn utforska världen stärker dem. Det är lätt hänt att barnen fastnar vid skärmar men prova att gå ut i skogen och utforska den tillsammans.

5. Låt barnen ta ansvar
Det är bra att ge sina barn små sysslor i hemmet. Det lär dem att ta ansvar och att värdesätta det de har. Det kan till exempel vara att hjälpa till att plocka ur diskmaskinen eller bädda sin säng.

6. Hjälp dina barn att dela med sig av känslor
Som förälder är det viktigt att du låter dina barn visa sina känslor. Om de gråter och du säger åt dem att sluta så kan det skapa oro och stress hos barnen. Tillåt dem istället att vara ledsna när de är ledsna och arga när de är arga och prata om känslorna som de upplever. Det är hälsosamt att visa känslor, det gäller också dig som förälder.

7. Utmana dina barn
Barn behöver stimuleras för att deras hjärnor ska utvecklas. Att ge dina barn utmaningar berikar dem och låter dem utvecklas. Uppmuntra dem med nya möjligheter till att skapa och använda fantasin.

Källa: Powerofpositivity.com
Foto: Istockphoto.com

Läs också

  1. 9 saker du borde säga till dina barn – varje dag!
  2. Yoga girl tillagar sin moderkaka – så går det till
  3. "Socker gör barn hyperaktiva" Stämmer det verkligen?