Barn som ljuger – så hanterar du ditt barns lögner

Ett barn som ljuger

Kom ditt barn hem och berättade att hen hade gjort 24 mål på matchen och blev dagens hjälte? Lugn, alla barn ljuger ibland! Barn kan ljuga av olika anledningar, som att testa nya beteenden, förbättra självbilden eller få uppskattning. Andra gånger handlar det om att undvika konsekvenser eller slippa göra saker man inte vill. Många gånger kommer lögner från svagt självförtroende och en önskan att verka imponerande eller speciell.

Snabb fakta om barn som ljuger

  • Barn börjar ljuga runt 2-4 års ålder och det är en del av deras sociala och kognitiva utveckling.
  • Du bör införa värdet av ärlighet i uppfostran från en tidig ålder och hjälpa dina barn att göra rätt val.
  • Vanliga anledningar till att barn ljuger inkluderar att dölja beteende, observera föräldrars reaktion, göra historier mer intressanta, få uppmärksamhet eller få något de vill ha.
  • För att hantera dina barns lögner, be dem om att vara ärliga och prata med dem på ett tydligt sätt.

Vad kan man göra med barn som ljuger?

När det gäller lögner för att få uppmärksamhet är det generellt sett bäst att ignorera det. Istället för att säga hårt, ”Det är en lögn”, när en pojke kommer hem och har gjort 24 mål i matchen och blev dagens hjälte.

Föräldrar kan hantera problemet med lögner hos barn genom att förstå anledningen till lögnen och hur allvarlig den var. Olika nivåer av lögner kräver olika konsekvenser.

Milda lögner

Dr. Rouse säger att om ett barn ljuger för att få uppmärksamhet, är det bäst att ignorera det. I stället för att säga ”Det där är en lögn”, bör föräldrar ta en mild inställning och inte ge lögnen för mycket uppmärksamhet.

Om lögnen kommer från en plats med låg självkänsla, är det extra viktigt att ignorera den och inte ställa följdfrågor. Istället bör man vända uppmärksamheten till något som man vet är sant.

Barn som ljuger om allvarliga saker

Om det gäller en allvarlig lögn, som att äldre barn ljuger om var de har varit eller om de har gjort sina läxor, kan föräldrar överväga att ha en konsekvens. Det är viktigt att barnen förstår att det finns konsekvenser för den här typen av lögn. Som med alla konsekvenser rekommenderar Dr. Rouse att den ska vara kortvarig och inte överdriven, för att ge barnet möjlighet att återgå till att bete sig på ett mer positivt sätt.

Exempel på konsekvens om ditt barn ljuger

Att tappa tillgången till sin telefon för en timme eller att göra en syssla i hemmet. Konsekvensens längd och svårighetsgrad kan anpassas efter ålder på barnet.

Sätt att hjälpa dina barn att undvika att ljuga från början

För att hantera ett barn som ljuger, bör du ge det en chans att säga sanningen. Belöna dem när de gör det rätt och påminn om att ingen förväntar sig perfektion. Barn med ADHD behöver oftast lite mer tid att tänka igenom saker innan de talar, eftersom de ofta säger saker utan att tänka igenom dem först.

Mildare konsekvenser när barnet talar sanning

Låt barnen veta att sanningen leder till mildare konsekvenser. Om tonåringar har festat och druckit, kommer föräldrar att vilja att de ringer och blir hämtade. Men barnen vet också att det kommer att få en konsekvens.

Ge mycket beröm

När barnet berättar sanningen, kan föräldrar ge beröm för det och säga att det gör dem mer tillförlitliga. Konsekvenserna kan också mildras, till exempel genom att säga att telefonen tas bort en dag istället för en vecka.

När du inte ska ge efter

Dr Rouse påpekar att konsekvenser inte är förhandlingsbara. Barn och tonåringar ska inte få idén att de kan diskutera om konsekvenserna. Barn och tonåringar kan ibland bli manipulativa och påstå ”men jag berättade sanningen”. Föräldrar bör inte ge efter i sådana situationer.

Vad föräldrar inte ska göra när barn ljuger

Att sätta ett barn i en situation där de känner sig pressade kan göra att de börjar ljuga. I stället för att fråga ett barn om de inte gjort sin läxa, kan en förälder bara säga: ”Jag vet att du inte gjorde det. Låt oss prata om varför det inte är en bra idé.” Kalla inte ditt barn en lögnare då det kan påverka hur barnet ser på sig själv.

 

Källa: https://childmind.org/article/why-kids-lie/
Artikelbild: Envato.com

Läs också

  1. Vad säger lagen om att lämna barn ensam hemma?
  2. Lär dig det viktigaste om barnuppfostran - på bara en minut!
  3. Det här bråkar vi mest om hemma
  4. Fina texter till alla hjärtans dag – så skriver du det perfekta meddelandet