Vad säger lagen om att lämna barn ensam hemma?

För en del barn kommer det helt naturligt – för andra barn är det läskigt. När ett barn är redo att vara ensam hemma är individuellt, men det finns sätt att träna barnet på att vara själv.

När skolterminen börjar är det många som frågar sig när barnet kan börja gå hem själv från skolan – och kanske vara ensam hemma under en period på eftermiddagen.

I Sverige finns det ingen tydlig lag som säger när det är okej eller inte att lämna sitt barn ensam hemma. Tvärtom är det upp till föräldern att själv komma fram till när barnet är moget nog att vara ensam. 

När kan man börja lämna barnet ensam hemma?

Det korta svaret är: när barnet själv säger att det känns bra – i samförstånd med dig. 

Lagstiftningen säger att det är förälderns ansvar att se till att det inte uppstår risker för barnets hälsa när det är ensam själv. Behöver du övervaka ditt barn i många av de steg de tar i vardagen är barnet alltså inte moget att vara ensam hemma själv. 

En vanlig ålder att börja med under kortare stunder (någon timme efter skolan) är runt 6-7 års ålder. Sedan kan ni successivt låta det gå längre. För en del barn är det ett stort steg att ta, för andra är det inte särskilt svårt alls. Därför är det viktigt att inte använda åldern som en tidsmarkör.

I delar av USA är det olagligt upp till 14 år

Men allt är inte som hemma i Sverige. I USA regleras det till exempel med lagar. I Georgia får barnet börja vara ensam hemma från 9 års ålder – men i Illinois måste barnet ha fyllt 14 år innan det räknas som moget att vara hemma själv. 

Så kan du träna ditt barn att vara ensam hemma

Försök låta barnet vänja sig successivt. 

1. Vänj barnet med korta stunder

Ta kortare stunder där du frågar om det känns okej för barnet att stanna hemma. Kanske springer du en snabbis till affären – eller tar en kortare joggingtur. Se till att börja med kortare stunder så barnet successivt blir van att vara själv. 

2. Gå ut en lite längre stund – men behåll kontakt

Se till att du och barnet tar kontakt och träna på att ringa varandra. Gå ut en lite längre promenad men testa att ringa och höra hur ni har det. På det sättet vänjer du barnet vid att hen kan nå dig. 

3. Lär barnet ditt – och andra viktiga – telefonnummer

Det är bra om barnet kan ditt telefonnummer utantill. Se också till att barnet kan 112. Häng upp viktiga nummer på kylskåpet och uppmärksamma listan då och då – men kanske inte alltid i anslutning till att du ska gå ut. Det kan kännas lite läskigt.

Artikelbild: Unsplash

Läs också

  1. 25 saker att stoppa i påskägget istället för godis
  2. 10 vegetariska middagstips till barnen – under 30 minuter
  3. 4 kloka lärdomar från Alfons Åbergs pappa