Tappa tänder: Allt du vill veta om ditt barns tandlossning

Har ditt barn en lös tand eller undrar du när det är dags för hen att börja tappa tänder? Här går vi igenom allt som alla småbarnsförälder behöver veta om barn och tandlossning!

Tänderna har vi hela livet – därför är det extra viktigt att ta hand om dem! Vi har först mjölktänder, därefter kommer vuxentänderna som blir de permanenta. Vid ungefär 6-8 månader brukar barnens första tänder titta fram, enligt Folktandvården. Redan i den här åldern är det bra att köpa en tandborste och låta barnet gör sig bekant med tandborstning. Folktandvården rekommenderar också att man ska börja borsta barnets tänder både morgon och kväll.

Läs också: Tandborstning på barn – 13 tips från läsarna

Tandlossning – när börjar barn tappa tänder?

När barnet är runt 5-8 år brukar de första mjölktänderna lossna och vuxentänderna växer successivt fram. I sexårsåldern brukar framtänderna i underkäken dyka upp. Runt samma tidsperiod kommer fyra nya kindtänder längst bak i munnen. Dessa brukar kallas ”sexårständerna” och är lite större, två uppe och två nere.

När barnet är i 11-12 årsåldern har de flesta både mjölk- och vuxentänder i munnen, till slut blir det bara vuxentänderna kvar.

Foto: Pexels

Vilka tänder ska man tappa?

Vuxentänderna är 28 stycken, 14 tänder i varje käke. Det är dessa tänder som ska hålla hela livet ut. Visdomständerna, som kan komma i sena tonåren eller efter man har fyllt 20, växer inte fram för alla. Var fjärde svensk saknar nämligen någon av dem fyra kindtänderna (det är alltså inga konstigheter!).

Alla mjölktänder som du har som barn ska alltså tappas och ersättas med vuxentänderna. Totalt kan du med andra ord få 32 permanenta tänder!

Dra ut lös tand? Praktiska tips när tandlossningen är igång

Lösa mjölktänder är inte alltid så kul. Det kan ta lite tid, men ofta lossnar faktiskt tänderna av sig själva. Är tanden ute? Tänk på att aldrig sätta tillbaka en utslagen mjölktand i barnets mun. Anledningen? Det kan göra att det blir skador på barnets permanenta tänderna som ska växa upp under.

Tappa tänder: Är tanden lös? Prova det här!

  • Vicka eller vrid på tanden med rena händer.
  • Låt barnet äta exempelvis ett äpple, det kan hjälpa tanden att lossna.

Källa: Folktandvården

Mer:

5 tecken på att ditt barn kan sluta sova på dagen

Artikelbild: OLHA TOLSTA/ Shutterstock