”Min son får inte ha nagellack för pappan” Se expertens svar

nagellack-pojkar

Nagellack – bara för flickor? Kristina Henkel, LOPPI:s gamla expert, har tidigare svarat på läsarfrågor. Veckans fråga handlar om nagellack på pojkar och rädslan för att bli retad.
– Vi behöver lära alla barn strategier för att hantera när någon är taskig, med eller utan nagellack, säger Kristina Henkel. 

Veckans fråga

”Jag har en son och en dotter. Jag brukar måla min dotters naglar och nu har även sonen börjat fråga om inte han också kan få rosa på naglarna. Hans pappa tycker absolut inte att jag ska måla hans naglar men jag ser inget fel med det. Hur kan vi mötas i detta? Jag vill inte att sonen ska känna eller höra att hans pappa tycker det är fel”.

Så här säger experten

– Fråga pappan till barnet vad han är rädd för ska hända om er son har nagellack. Kanske är han rädd att barnet ska bli retat, eller kanske är han rädd att er son ska bli gay? Oavsett så prata just om rädslan. Vi har vuxit upp i olika generationer, olika samhällen och det är fortfarande så att killar som har nagellack ”kan råka illa ut”. Oavsett vad rädslan beror på så behöver vi se den.

Hon forsätter.

– Alla föräldrars värsta scenario är just att ens barn ska bli retad eller mobbad – den oron delar vi med varandra. Men barn kan bli retade för att de har fula byxor, kort hår, långt hår, fräknar, röd tröja och så vidare. Det vill säga: Bara för att er son inte har nagellack så är han inte skyddad från att bli retad. På samma sätt är er son inte skyddad från att blir retad eller utsatt för våld, för att han blir hetero. Vi behöver lära alla barn strategier för att hantera när någon är taskig – med eller utan nagellack!

nagellack pojke

Foto: Unsplash

Artikelbild: Maria Symchych/ Shutterstock

Mer:

Det här bråkar ofta mammor om på nätet