Sonen får inte ha nagellack för pappan

Nagellack, bara för flickor? Kristina Henkel, LOPPIs nya expert, svarar på era frågor. Veckans fråga handlar om nagellack på pojkar och rädslan för att bli retad.
– Vi behöver lära alla barn strategier för att hantera när någon är taskig – med eller utan nagellack, säger Kristina Henkel. 

Veckans fråga

Jag har en son och en dotter. Jag brukar måla min dotters naglar och nu har även sonen börjat fråga om inte han också kan få rosa på naglarna. Hans pappa tycker absolut inte att jag ska måla hans naglar men jag ser inget fel med det. Hur kan vi mötas i detta? Jag vill inte att sonen ska känna eller höra att hans pappa tycker det är fel. /Jenny

Kristina svarar

– Fråga pappan till barnet vad han är rädd för ska hända om er son har nagellack. Kanske är han rädd att barnet ska bli retat, eller kanske är han rädd att er son ska bli gay? Oavsett så prata just om rädslan. Vi har vuxit upp i olika generationer, olika samhällen och det är fortfarande så att killar som har nagellack kan bli nedslagna på gatan en fredag- eller lördagkväll. Det är fortfarande så att som gay blir du utsatt för trakasserier och kränkningar plus diskriminering. Oavsett vad rädslan beror på så behöver vi se den. Alla föräldrars värsta scenario är just att ens barn ska bli retad eller mobbad så den oron delar vi med varandra. Men barn kan bli retade för att de har fula byxor, kort hår, långt hår, fräknar, röd tröja osv. det vill säga bara för att er son inte har nagellack så är han inte skyddad från att bli retad. På samma sätt är er son inte skyddad från att blir retad eller utsatt för våld, för att han blir hetero. Vi behöver lära alla barn strategier för att hantera när någon är taskig – med eller utan nagellack!

Läs mer om Kristina Henkel här >>

 

Ställ dina frågor

Nu kan du ställa dina frågor om normer, integritet och jämställdhet. Hur får jag mitt barn att tro på sig själv? Hur peppar vi barn att visa känslor och vad gör jag om mitt barn blir retat?