6 giftiga blommor du INTE vill sätta i barnens midsommarkrans

Ingen högtid är väl så förknippad med blommor som midsommar? Fantastiskt vackra är de allra flesta – men flera av de mest populära blommorna kan också innebära direkt livsfara. Vi har listat blommorna du INTE vill sätta i barnens midsommarkrans.

Hortensia

Nej, att knipsa av en hortensiablomma för att piffa upp midsommarkransen med är ingen bra idé. Den här blomman innehåller nämligen cyanid. Dock måste människor få i sig en ganska stor del av blomman för att utgången ska bli dödlig.

Sprängört

De här små vita blommorna känner du säkert igen, de dyker nämligen upp lite här och var som ogräs. Blommans gift ger sig på nervsystemet och kan orsaka epileptiska anfall och död, för såväl djur som människor.

Rhododendron

Så vacker, så vanlig, men också så farlig om den hamnar i ett barns mun. Råkar man äta en bit blomma, ett blad eller stjälk kan man få buksmärtor, andningsproblem, förlamning, koma – och i allvarliga fall dö.
midsommar_krans

Anemoner

Kring midsommar brukar säsongen för den vackra anemonen lida mot sitt slut – men har du kvar någon bör du låta den stå utom räckhåll för barnen. Blomman kan ge sveda i munnen, svalget och irritera magen.

Björnloka

Som tur är passar björnlokans kraftiga utseende kanske inte utmärkt i midsommarkransen – men det kan ändå vara en bra idé att lära sig barnen att hålla sig borta från denna växt. Björnlokan ger nämligen brännskadeliknande symtom som kan kvarstå i veckor och i vissa fall lämna rejäla ärr.

Fingerborgsblomma

Den här blomman drar lätt blickarna till sig med sitt ståtliga utseende – men är väldigt giftig. Effekten kan komma efter flera timmar, och då med illamående, kräkningar, trötthet och rubbningar av hjärtrytmen.

Källa: Giftinformationscentralen
Foto: Istockphoto

Läs också

  1. 9 saker du borde säga till dina barn – varje dag!
  2. 7 saker du ska tänka på om du vill ha självsäkra barn
  3. 7 saker du ska göra om du har svårt att somna