15 roliga midsommarlekar att göra med barnen

När lunchsillen och potatissalladen ligger skönt i magen är det roligt med ett avbrott och leka, oavsett om ni har barn med i midsommarfirandet eller inte. Här är 15 tips på roliga midsommarlekar från Jessica Lagergren och Nina Malmström. 

Midsommarlekar för barn och vuxna

1. Midsommarlek – kubb

Du behöver: Ett kubbspel
En riktig klassiker! Kubb finns att köpa på leksaksaffärerna och de flesta bensinmackarna. Det som är toppen med kubb är att man inte behöver vara så många för att kunna spela. Ett tips är att tävla om först till 3 poäng. Ett annat tips är att göra upp om reglerna innan. Det finns alltid någon gammal moster som har regler om hur vida kungen får tas ner med sista pinnen eller inte.

2. Midsommarlek – jucka sönder ballongen

Du behöver: x antal ballonger och snöre.
Ni har säkert sett filmen som har fått enorm spridning i sociala medier. Den här grenen går ut på att man fäster en ballong på rumpan med hjälp av ett snöre runt midjan. Den första personen i laget ska stå vid mål och vänta på att nästa person i laget springer fram till den och juckar sönder ballongen. När ballongen går sönder kan nästa person springa fram och jucka sönder den andra personens ballong. Skratt och lite kiss i byxan utlovas. Laget som har juckat sönder alla ballonger vinner och får poäng.

Läs också: Femkamp midsommar – 5 roliga lekar till festen

3. Midsommarlek – räkna till två minuter

Du behöver: En tidtagare
Välj ut en i varje lag som får tävla. Alla som tävlar står på ett led. Tävlingen går ut på att man ska gissa när det har gått två minuter, utan att se någon klocka. När man tror att det har gått två minuter tar man ett steg fram. Lekledaren antecknar när varje person kliver fram och den som tar ett kliv närmst två minuter får poäng.

4. Midsommarlek – korven mellan benen

Du behöver: En korv och ett snöre.
Vi har nog alla lekt den där leken där man knyter ett snöre runt midjan med en penna i ena änden – men istället för en penna som dinglar mellan benen är det här en wienerkorv som gäller. Och istället för att få ner pennan i en flaska ska man här försöka svinga upp korven och ta en tugga av den.

5. Midsommarlek – hoppa säck

Du behöver: En soppsäck
En gammal klassiker, men bra mycket svårare än man tror. Och så roligt!

Du hittar fler lekar på Jessica Lagergrens blogg och på Nina Malmströms blogg här. 

6. Midsommarlek – Äggstafett

Så gör du: Dela upp barnen i lag och låt dem försöka balansera ett ägg på en sked medan de går eller springer en sträcka. Om ägget trillar, måste de börja om från start.

7. Midsommarlek – Trebenstävling

Så gör du: Bind ihop benen på två barn (ett ben var) och låt dem koordinera sina rörelser för att nå mållinjen. Perfekt för att bygga samarbetsförmåga.

8. Midsommarlek – Skattjakt

Så gör du: Skapa en skattjakt med ledtrådar runt området där midsommarfirandet äger rum. Låt barnen lösa gåtor för att hitta nästa ledtråd och slutligen skatten.

9. Midsommarlek – Ringkastning

Så gör du: Skapa en skattjakt med ledtrådar runt området där midsommarfirandet äger rum. Låt barnen lösa gåtor för att hitta nästa ledtråd och slutligen skatten.

Fler midsommarlekar att göra med barn:

10. Midsommarlek – Dansstopp

Så gör du: Spela musik och låt barnen dansa runt. När musiken stannar, ska alla frysa. Den som rör sig är ute. Fortsätt tills en vinnare kvarstår.

11. Midsommarlek – Midsommarkranstävling

Så gör du: Låt barnen designa och skapa sina egna blomsterkransar med blommor och naturmaterial. Efteråt kan en ”parad” eller bedömning hållas för att kora den finaste kransen.

12. Midsommarlek – Potatiskast

Så gör du: Liknande äggstafett men med potatis. Barnen måste transportera en potatis i en sked från start till mål utan att använda händerna.

13. Midsommarlek – Drakflygning

Så gör du: Om det finns tillräckligt med vind, är drakflygning en fantastisk aktivitet för barn. Låt dem dekorera och sedan flyga sina egna drakar.

14. Midsommarlek – Hinderbana

Så gör du: Bygg en enkel hinderbana med olika stationer där barnen kan hoppa, krypa under eller klättra över olika hinder. Använd saker som finns tillgängliga, såsom rep, rockringar, stolar och dylikt. Tidtagning kan tillföra en extra spänningsnivå, eller så kan barnen bara köra för skoj skull.

15. Midsommarlek – Flaskbowling

Så gör du: Fyll några gamla plastflaskor med vatten eller sand för att göra dem stadiga. Ställ upp dem i en pyramidform och låt barnen kasta mjuka bollar eller små säckar på dem för att försöka välta så många som möjligt. Det är både roligt och utmanande, och barnen kan tävla om att få ner flest flaskor.

Artikelbild: Dasha Petrenko/ Shutterstock

Läs också:

Roliga vattenspridare för barnlekar

Så odlar du eget prydnadsgräs – av popcorn! 

När är det fullmåne 2024? Alla datum! 

När kommer barnbidraget 2024? Vi listar alla datum!

Tips på rolig gåtor för barn! 

När är morsdag 2024? 

Gör egen play doh – enkelt recept 

Vårtecken att hålla utkik efter! 

Trolldeg recept – idéer, recept och tillbehör  

Läs också

  1. 8 tips du inte vill vara utan inför midsommar
  2. Duka för midsommarlunch
  3. 6 giftiga blommor du INTE vill sätta i barnens midsommarkrans