15 roliga midsommarlekar

När lunchsillen och potatissalladen ligger skönt i magen är det roligt med ett avbrott och leka, oavsett om ni har barn med i midsommarfirandet eller inte. Här är 15 tips på roliga midsommarlekar från Jessica Lagergren och Nina Malmström. 

1. Kubb
Du behöver: Ett kubbspel
En riktig klassiker! Kubb finns att köpa på leksaksaffärerna och de flesta bensinmackarna. Det som är toppen med kubb är att man inte behöver vara så många för att kunna spela. Ett tips är att tävla om först till 3 poäng. Ett annat tips är att göra upp om reglerna innan. Det finns alltid någon gammal moster som har regler om hur vida kungen får tas ner med sista pinnen eller inte.

2. Jucka sönder ballongen
Du behöver:
x antal ballonger och snöre.
Ni har säkert sett filmen som har fått enorm spridning i sociala medier. Den här grenen går ut på att man fäster en ballong på rumpan med hjälp av ett snöre runt midjan. Den första personen i laget ska stå vid mål och vänta på att nästa person i laget springer fram till den och juckar sönder ballongen. När ballongen går sönder kan nästa person springa fram och jucka sönder den andra personens ballong. Skratt och lite kiss i byxan utlovas. Laget som har juckat sönder alla ballonger vinner och får poäng.

midsommarlekar

3. Räkna till två minuter
Du behöver: En tidtagare
Välj ut en i varje lag som får tävla. Alla som tävlar står på ett led. Tävlingen går ut på att man ska gissa när det har gått två minuter, utan att se någon klocka. När man tror att det har gått två minuter tar man ett steg fram. Lekledaren antecknar när varje person kliver fram och den som tar ett kliv närmst två minuter får poäng.

4. Korven mellan benen
Du behöver:
En korv och ett snöre.
Vi har nog alla lekt den där leken där man knyter ett snöre runt midjan med en penna i ena änden – men istället för en penna som dinglar mellan benen är det här en wienerkorv som gäller. Och istället för att få ner pennan i en flaska ska man här försöka svinga upp korven och ta en tugga av den.

5. Hoppa säck
Du behöver:
En soppsäck
En gammal klassiker, men bra mycket svårare än man tror. Och så roligt!

Du hittar resten av lekarna i Jessica Lagergrens blogg här och i Nina Malmströms blogg här. 

Foto: Istockphoto

Läs också

  1. 8 tips du inte vill vara utan inför midsommar
  2. Duka för midsommarlunch
  3. 6 giftiga blommor du INTE vill sätta i barnens midsommarkrans