Vid vilken ålder bör man inte längre följa med sin förälder till “fel” omklädningsrum?

Hur länge kan dottern byta om med pappa och sonen med mamma när de besöker simhallen? Kristina Henkel, LOPPIs expert, svarar på era frågor. Veckans fråga handlar om att besöka simhallen och mamman funderar på hur längre sonen kan följa med till damernas omklädningsrum och dottern till herrarnas. Vid vilken ålder anses det som olämpligt?
– När barn blir lite äldre brukar de tycka att det är spännande att få ett eget skåp och en egen nyckel, så kanske när barnet är 8 år kan det byta om själv och själv välja omklädningsrum säger Kristina Henkel. 

Veckans fråga

2. Vi är en familj på fyra personer. Mamma, pappa, dotter 6 år, son 4 år. Ibland badar vi alla samtidigt och ibland åker en av oss vuxna med barnen. Vid vilken ålder är det inte längre ok att barnen följer med in i ”Fel” omklädningsrum? Alltså att dottern följer med in till pappa eller sonen in till tjejernas omklädningsrum? Ännu har det inte varit något problem men jag funderar en del på när det kan bli lite konstigt. / Karin

Kristina svarar

Många barn tänker på sig själva som just barn och inte som tjej eller kille i första hand, därför är det bra att barnen kan följa med vuxna i olika omklädningsrum. När barn blir lite äldre brukar de tycka att det är spännande att få ett eget skåp och en egen nyckel, så kanske när barnet är 8 år kan det byta om själv och själv välja omklädningsrum. Åldersgränsen brukar annars vara ca 12 år för simhall och bastu för att tjejer ska byta om på tjejavdelningen och killar på killavdelningen. Det här ställer till det för barn som har en transidentitet eller väljer att benämna sig själv som hen. 

Här kan vi hjälpas åt att förändra! Många simhallar har infört familjeomklädningsrum för att vara lite mer flexibla istället för bara tjej- och killomklädningsrum. En del simhallar har också infört ett tredje omklädningsrum för att transpersoner ska kunna byta om och även för att människor som av olika orsaker inte känner sig bekväma att byta om i tjej- eller killomklädningsrummet ska kunna simma. Så fråga din simhall om de kan inför detta. Det blir mer inkluderande och välkomnar fler människor!

Läs mer om Kristina Henkel här >>

 

Ställ dina frågor

Nu kan du ställa dina frågor om normer, integritet och jämställdhet. Hur får jag mitt barn att tro på sig själv? Hur peppar vi barn att visa känslor och vad gör jag om mitt barn blir retat?

Läs också

  1. Drar ditt barn sig undan? Barnpsykologen tipsar
  2. 9 tips för en trygg inskolning - Psykologerna tipsar!
  3. Sonen får inte ha nagellack för pappan