Tips på presenter till dop för både pojkar och flickor

present-dop-tips

Dop är en mysig tillställning där barnet och dess namn är i fokus. Men det florerar också en hel del presenter på dop, och det är inte alltid lätt att komma på vad man ska ge till barnet i doppresent. Här hittar du tips på vad du kan ge i doppresent till både flickor och pojkar.

Varför döper man sig?

Det finns olika anledningar till att man väljer att döpa sitt barn. Dop är en gammal tradition inom kristendomen som syftar till att känna tacksamhet och glädje över att få finnas till. I och med dopet får barnet också ett löfte om omsorg och välsignelse från Gud. De som är samlade vid dopet får alltså ”lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer”, skriver Svenska Kyrkan på sin hemsida.

Dopet är ett tillfälle att fira barnets ankomst och samla nära och kära.

Hur går ett dop till?

Dop kan gå till på olika sätt, men är alltid en gudstjänst där Bibeln läses. Exakt hur dopet går till kan variera och justeras utifrån önskemål. Det kan till exempel handla om psalmer, musik, dikter och andra texter.

Tips på doppresenter

Efter dopet är det vanligt att de som anordnar dopet bjuder på fika. Under fikan är det ofta vanligt att gästerna ger presenter till den som döpts. Det kan vara svårt att komma på vad man ska ge i present när man är på dop, men du kan vara lugn! Här ger vi dig en rad olika tips på presenter att ge bort vid dop. Särskilt roligt är det med presenter som är personliga på så vis att de innehåller det döpta barnets namn. Spana in tipsen nedan!

Presenter till dop för både flickor och pojkar

Leksaker med barnets namn

Det finns massvis med leksaker man kan sätta barnets namn på. Vad sägs om en:

  • Lära-gå-vagn
  • Sparkbil
  • Förvaringskista
  • Stol

Kläder

Kläder går absolut att ge bort i doppresent. En fin klänning, finskor, en fin skjorta eller en fin jacka är plagg som alla passar utmärkt att de bort i present när man ska på dop.

Smycken

Ett fint smycke, kanske med barnets namn ingraverat, är en bra present att ge på dop. Det går också att köpa armband, örhängen inför eventuella hål i öronen i framtiden och ringar.

Filt

En lite finare filt i till exempel cashmere är en bra doppresent. Filten håller barnet varmt och gosig.

Nalle med namngravering

En gosig nalle är ofta en hit hos barn, och därför är just en personlig nalle en bra doppresent. Man kan till exempel få barnets namn ingraverad på nallens mage, fot eller lilla tass.

Silverbestick

Ett fint bestickset är en fin present. Även där kan man gravera in barnets namn, och kanske även datumet för dopet. Det blir ett fint minne!

Tavla med namn

En personlig tavla där barnets namn står med eller kanske en bild på barnet finns med är en fin doppresent.

Ryggsäck med namn

En ryggsäck där barnets namn är ingraverat är både gulligt och kommer garanterat komma till användning. Om barnet går eller ska börja på förskola är det en perfekt doppresent.

Sparbössa

Du kan även ge bort en fin sparbössa i doppresent. Även där kan man gravera in namnet och på så sätt göra doppresenten personlig.

Läs mer:

Tips på texter: Vad skriver man i ett dopkort? 

10 tips på fika till dop – det här kan du bjuda på!