Veckans middagstips: Vegetariskt hela veckan

Vill du äta mer vegetariskt men har svårt att veta hur du ska få till det? Den här veckan tipsar Linnéa från Linnéas Skafferi om 5 recept som är vegetariska som också går hem hos barnen, plus en härlig efterrätt. 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas Skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas Skafferi
tacos

Måndag: Vegotacos på kikärtor och mangosalsa

Du behöver:
1 fp kikärtor
1 msk olja
hemgjord tacokrydda (receptet hittar ni här) eller en påse färdig kryddmix
blandad sallad
mangosalsa
creme fraiche (eller annat vegansk alternativ)
tortillabröd

Gör såhär:
Hetta upp en stekpanna och ha i kikärtor och olja, Tillsätt tacokrydda och låt allt steka på medelvärme i cirka 5 minuter.
Fördela sallad, kikärtor och mangosalsa i tortillasbröden. Ringla creme fraîche över och ät direkt.

Mangosalsa:
250g tärnad mango (fryst går bra)
5 plommontomater
gräslök (eller annan lök, rödlök är också gott!)
färsk persilja
chiliflakes
1 lime

Gör såhär:
Lägg mangon, tärnad i bitar i en skål. Skär ner tomaterna i små bitar. Blanda tillsammans med mangon.
Finhacka lök och persilja, Rör i och smaka av med chiliflakes och pressad lime. Låt gärna stå minst 30 minuter innan servering.

kik

Tisdag: Underbar kikärtsgryta

Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
3 msk curry
1 tsk torkad ingefära
1 tsk torkat citrongräs
1 msk ekologisk grönsaksbuljong (pulver)
2 msk tomatpuré
2 burkar (a 400G) konserverade körsbärstomater
230 g kikärtor (1 burk)
1 msk mango chutney

3 dl extra krämig kokosmjölk
2 msk citronsaft
salt och svartpeppar
färsk persilja

Gör såhär:
Skala löken och skär ner den i små bitar. Skala och finhacka vitlöken. Stek löken mjuk i en gryta med lite olja i på medelväme. Tärna zucchinin i ganska stora bitar. Låt den fräsa med löken en stund. Tillsätt sedan kryddor och tomatpuré. Fortsätt att steka på medelvärme en stund. Tillsätt sedan körsbärstomater, kikärtor och mango chutney. Låt allt koka upp och småputtra i minst 20 minuter.
Precis innan servering, ha i kokosmjölk och citron och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja. Servera med kokt råris och grönsaker. jordgubbar

Onsdag: Sallad med grillade grönsaker 

Du behöver:
1 aubergine
1 gul paprika
1 röd paprika
10 cm purjolök
10 körsbärstomater
olivolja, gärna smaksatt (jag hade citronolivolja)
saft från 1/2 citron
1 pkt fetaost
salt & svartpeppar
1/2 L färska jordgubbar
1 knippe färsk persilja
1 påse bladgrönt

ev kokt matvete eller quinoa

Gör såhär:

Skär aubergine och paprika i mindre bitar, Finhacka purjolöken, ha i tomaterna. Grilla i grillkorg på grillen, stek i stekpanna eller ugnsrosta tills grönsakerna är mjuka. Ringla över olja och pressa över citronen. Smula i fetaosten i de varma grönsakerna. Lägg upp bladgrönt i ett fat, lägg över de varma grönsakerna. Avsluta med jordgubbar skurna i bitar och generöst med färsk bladpersilja.

Blanda ev i kokt matvete eller quinoa.

Torsdag: Chili sin carne

Fredag: Lasagne med linser

Efterrätt: Daimcheesecake

nyhetsbrev_bild_2

Missa inte kommande nyhetsbrev, fyllda med tävlingar, recept och inspiration. Anmäl dig här >>

Läs också

  1. 5 smarriga middagstips för hela familjen
  2. 5 middagstips - fredag HELA veckan!
  3. 5 middagstips hela familjen kommer älska