Lusmedel eller luskam? Här kommer tips om hur du blir av med löss

Förebygg löss med Paranix Protection

Löss är ett problem som inte försvinner av sig själv. Här finns tips om hur du bäst blir av med de blodsugande små krypen.

Om det kliar i hårbotten och du misstänker att du har löss finns en risk att flera personer i din närhet också har samma problem.
Huvudlössen sprids nämligen genom direktkontakt huvud mot huvud. De kan även spridas genom hårstrån på kammar och borstar. Därför är det viktigt att alltid vara noga med att hårborsten är rengjord innan du använder den.
På Vårdguidens hemsida rekommenderas du till att kamma igenom håret med en luskam då detta är det enklaste sättet att upptäcka om du eller någon annan i familjen har huvudlöss.

Färgen på löss är oftast grå

Du kan upptäcka huvudlöss med blotta ögat men de är väldigt små och därför är det viktigt att kammen har täta och styva tänder. Färgen på löss är oftast grå, brun eller svart. De kan också vara röda om de har sugit blod.
I fall du upptäcker de blodsugande små krypen i håret kommer de inte att försvinna av sig själva, de går inte att kamma bort dem oavsett hur bra din luskam är. Du måste bekämpa dem med ett lusmedel.
Vårdguiden menar att ett lusmedel som innehåller dimetikon och uppfyller EU:s säkerhetskrav om CE-märkning måste appliceras. Upprepa behandlingen efter sju dagar.
Om lössen fortfarande är kvar efter att du provat ett lusmedel borde du kontakta ett BVC eller en vårdcentral. Det är också viktigt att du informerar alla i din närhet då de också kan ha blivit smittade. Ring 1177 om du vill ha rådgivning och personlig hjälp att söka
Läs mer: