Fakta om löss | Luskollen | LOPPI.se
Fakta om huvudlöss

Fakta om löss

Hur ser en lus ut egentligen och hur sprids de? Visste du att en lus endast kan leva utanför håret i 24 timmar? Här hittar du fakta om löss.

Om huvudlöss
Huvudlöss (Pediculus capitis) lever i den varma och fuktiga miljön i håret och i hårbotten där de livnär sig på blod. När huvudlössen biter i huden utsöndras ämnen tillsammans med saliven som kan orsaka klåda.

Så ser de ut
Huvudlöss är cirka 3-4 millimeter långa och genomskinliga. När de har druckit blod får de en brunröd färg. Huvudlöss lever i 2 till 3 månader, men utanför håret kan den endast leva i 24 timmar.

Så sprids de
När huvudlössen har hamnat i håret fortplantar de sig mycket snabbt. Lushonor lägger upp till 10 ägg, eller gnetter, per dag. Äggen fäster på hårstråna nära hårbotten och är mycket svåra att ta bort.

Lusbarnen kallas nymfer
Äggen kläcks efter 7 till 10 dagar. Dessa "lusbarn" kallas nymfer. Efter 10 till 12 dagar har nymferna förvandlats till vuxna huvudlöss som i sin tur kan lägga egna ägg.

Nu finns det ett sätt att undvika lusutbrott
Med Paranix Protection schampoo slipper du läbbiga lusutbrott och bökiga lusangrepp. Byt ut ditt vanliga schampo mot Paranix förebyggande schampo var annan till var tredje dag under två veckors tid när det går löss på förskolan/skolan. Passar alla i familjen över två år.

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, Box 7009, 164 07 Kista, 08-59 00 29 00, www.perrigo.se
PAR190114SE03

Dela på:

"Paranixa" med Paranix - så fungerar produkterna

Paranix har ett stort utbud av produkter som bekämpar löss. Välj det alternativ som passar dig och ditt barn bäst. Här finns Paranix Spray, Paranix Schampo, Paranix Sensitive och Paranix Protection. Läs mer om du behandlar här. 

Paranix produkter finns att köpa på apotek: Apotek HjärtatKronans Apotek, Apotea, Apoteksgruppen


Paranix Protection
Paranix Protection är ett 2-i-1-schampo som både tvättar och skyddar. Dels gör det håret rent, dels skyddar det mot hårlöss genom att torka ut eventuella löss innan ett lusangrepp hinner få fäste. Att skydda sig mot hårlöss har aldrig varit lättare. Skonsamt, behaglig doft och den passar till hela familjen.

Paranix Sensitive – lämplig för långt hår
För dig med långt hår rekommenderar vi Paranix Sensitive som är mild mot hår- och hårbotten, den gör dessutom håret mjukt och lättkammat. Paranix Sensitive tar bort löss och ägg med endast en behandling. Den kan användas på vuxna och barn från 6 månader. Den räcker till 2 appliceringar, beroende på hårets längd och en luskam medföljer.

Paranix ShampoParanix Schampo – lika lätt som att tvätta håret!
Paranix Schampo verkar på endast 10 minuter och gör lusbehandlingen lika lätt som att tvätta håret. Det är viktigt att man undviker kontakt med ögonen då det kan orsaka kraftig irritation. Om det sker ska man skölja noggrant med vatten. I händelse av fortsatt irritation bör man kontakta sjukvården. Efter behandlingen kammar du effektivt bort döda löss och ägg med luskammen som följer med i förpackningen. Paranix Schampo kan användas på vuxna och barn från 2 år och en förpackning räcker upp till åtta appliceringar.

spray_paranixParanix Spray – effektiv vid en behandling
Med Paranix Spray kan du avlägsna löss och ägg snabbt och effektivt med en 15 minuters behandling. Sprayen är luktfri och sprayas enkelt i håret utan att kladda. Den kan användas av vuxna och barn från 6 månader och du får med en luskam i förpackningen. Paranix Spray räcker till cirka fyra appliceringar beroende på hårets längd.

 

 

Sveriges mest använda lusmedel: Nielsen, årsdata 2016, värde & volum.

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, www.perrigo.se
PAR190114SE03

Förebygg löss med Paranix Protection schampo

Hos många av oss börjar det klia bara någon nämner ordet löss. Går det att förebygga angrepp från de små krypen?  Ja, ...
Läs Mer

Min lushistoria – ”Upptäckte lössen mitt i kalasförberedelserna”

När Karin och hennes syster som var på besök höll på att fixa med de sista förberedelserna inför barnkalaset upptäckte ...
Läs Mer
Undersök om ditt barn har löss

Så undersöker du om ditt barn har löss

Luskamning är det absolut bästa sättet att upptäcka löss på. Men vad kan du mer göra för att upptäcka de ...
Läs Mer

Tyck till