10 saker du behöver veta om löss | Luskollen | LOPPI.se
10 saker du behöver veta om löss

10 saker du behöver veta om löss

Löss livnär sig på blod, äggen kallas gnetter, de hoppar inte och allt annat du behöver veta om löss – och såklart hur du lusbehandlar på bästa sätt.

1. Löss lever i hårbotten
Huvudlöss lever i den varma miljön i håret och på hårbotten där de livnär sig på blod. När huvudlössen biter i huden utsöndras ämnen tillsammans med saliven som kan orsakar klåda.

2. Löss lever i 2-3 månader
Huvudlöss är cirka 3-4 millimeter långa och genomskinliga. De får en brunröd färg när de har druckit blod. Huvudlöss lever i 2-3 månader, men utanför håret kan de bara leva i ca 2-3 dygn men de kan inte längre föröka sig.

3. Löss fortplantar sig snabbt
Lushonor lägger upp till 10 ägg, eller gnetter som det kallas, per dag. Äggen fäster på hårstråna nära hårbotten och är svåra att ta bort.

4. Så snabbt kläcks äggen
Äggen/gnetterna kläcks efter 7-10 dagar och lusbarnen kallas nymfer. Efter 10-12 dagar har nymferna förvandlats till vuxna huvudlöss som kan lägga egna ägg.

5. Upptäck lössen
Det är svårt att upptäcka löss. Det vanligaste symtomet på löss är att det kliar i hårbotten, men alla drabbas inte av klåda.

6. Lusäggen lättare att se
Lusäggen som är närmast hårbotten är ofta lättare att upptäcka än själva lössen. De är gråvita eller vita och liknar mjäll.

7. Kamma över vitt papper
Det är lättast att upptäcka löss om du kammar dig med en luskam över ett vitt papper.

8. Löss hoppar inte
Det är en myt att löss hoppar eller flyger. De sprider sig genom direktkontakt, vanligtvis huvud mot huvud. Risken för att löss ska spridas genom mössor är relativt liten eftersom de vill ha det varmt och skönt, gärna runt 37 grader. Löss har heller ingenting med dålig hygien eller smutsigt hår att göra.

9. Så lusbehandlar du
Löss försvinner inte av sig själv utan kräver behandling. Paranix är en effektiv behandling utan insektsmedel och därmed utan risk för resistens. Paranix spray verkar på 15 minuter och förpackningen innehåller även en luskam i metall. Paranix schampo verkar på 10 minuter och levereras med luskam i metall. Väljer man schampo ska man göra en uppföljande behandling efter en vecka. Paranix Sensitive ska sitta i i åtta timmar, men en behandling räcker. Levereras med plastkam. Du hittar Paranix på apoteket.

10. Förebygg löss
Föräldrar som regelbundet kammar och undersöker sina barns hår har god chans att upptäcka löss innan resten av familjen drabbas. Se till att ha lusbehandling hemma så att du kan behandla direkt om du upptäcker löss. Kanske har någon i familjen drabbats – nu finns det ett lätt sätt att skydda resten av familjen. Byt ut det vanliga schampot mot Paranix Protection var annan till var tredje dag under två veckors tid, så lång tid ett lusutbrott vanligen varar. Protection både tvättar håret och ser till att man inte drabbas av lusangrepp.

Läs mer om Paranix produkter och hur de hjälper dig i både lusjakt och att bli av med dem här ››

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, Box 7009, 164 07 Kista, 08-59 00 29 00, www.perrigo.se | PAR210101SE03

Dela på:

"Paranixa" med Paranix - så fungerar produkterna

Paranix har ett stort utbud av produkter som bekämpar löss. Välj det alternativ som passar dig och ditt barn bäst. Här finns Paranix Spray, Paranix Schampo, Paranix Sensitive och Paranix Protection. Läs mer om du behandlar här. 

Paranix produkter finns att köpa på apotek: Apotek HjärtatKronans Apotek, Apotea


Paranix Protection
Paranix Protection är ett 2-i-1-schampo som både tvättar och skyddar. Dels gör det håret rent, dels skyddar det mot hårlöss genom att torka ut eventuella löss innan ett lusangrepp hinner få fäste. Att skydda sig mot hårlöss har aldrig varit lättare. Skonsamt, behaglig doft och den passar till hela familjen.

Paranix Sensitive – lämplig för långt hår
För dig med långt hår rekommenderar vi Paranix Sensitive som är mild mot hår- och hårbotten, den gör dessutom håret mjukt och lättkammat. Paranix Sensitive tar bort löss och ägg med endast en behandling. Den kan användas på vuxna och barn från 6 månader. Den räcker till 2 appliceringar, beroende på hårets längd och en luskam medföljer.

Paranix ShampoParanix Schampo – lika lätt som att tvätta håret!
Paranix Schampo verkar på endast 10 minuter och gör lusbehandlingen lika lätt som att tvätta håret. Det är viktigt att man undviker kontakt med ögonen då det kan orsaka kraftig irritation. Om det sker ska man skölja noggrant med vatten. I händelse av fortsatt irritation bör man kontakta sjukvården. Efter behandlingen kammar du effektivt bort döda löss och ägg med luskammen som följer med i förpackningen. Paranix Schampo kan användas på vuxna och barn från 2 år och en förpackning räcker upp till åtta appliceringar.

spray_paranixParanix Spray – effektiv vid en behandling
Med Paranix Spray kan du avlägsna löss och ägg snabbt och effektivt med en 15 minuters behandling. Sprayen är luktfri och sprayas enkelt i håret utan att kladda. Den kan användas av vuxna och barn från 6 månader och du får med en luskam i förpackningen. Paranix Spray räcker till cirka fyra appliceringar beroende på hårets längd.

 

 

Sveriges mest använda lusmedel: Nielsen, årsdata 2016, värde & volum.

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, www.perrigo.se
PAR210101SE03

Så undersöker du om ditt barn har löss

Så undersöker du om ditt barn har löss

Luskamning är det absolut bästa sättet att upptäcka löss på. Men vad kan du mer göra för att upptäcka de ...
Läs Mer
Hjälp, det går löss på förskolan

Hjälp, det går löss på förskolan!

Hur upptäcker jag om mitt barn har löss? Kliar det på alla som har löss och hur lusbehandlar man bäst? ...
Läs Mer
Så luskammar du - steg för steg

Så luskammar du – steg för steg

Här får du en guide i hur du enkelt luskammar dig själv, dina barn eller din partner i jakten på ...
Läs Mer

Tyck till