10 saker du behöver veta om löss | Luskollen | LOPPI.se
10 saker du behöver veta om löss

10 saker du behöver veta om löss

Löss livnär sig på blod, äggen kallas gnetter, de hoppar inte och allt annat du behöver veta om löss – och såklart hur du lusbehandlar på bästa sätt.

1. Löss lever i hårbotten
Huvudlöss lever i den varma miljön i håret och på hårbotten där de livnär sig på blod. När huvudlössen biter i huden utsöndras ämnen tillsammans med saliven som kan orsaka klåda.

2. Löss lever i 2-3 månader
Huvudlöss är cirka 3-4 millimeter långa och genomskinliga. De får en brunröd färg när de har druckit blod. Huvudlöss lever i 2-3 månader, men utanför håret kan de bara leva i ca 24 timmar.

3. Löss fortplantar sig snabbt
Lushonor lägger upp till 10 ägg, eller gnetter som det kallas, per dag. Äggen fäster på hårstråna nära hårbotten och är svåra att ta bort.

4. Så snabbt kläcks äggen
Äggen/gnetterna kläcks efter 7-10 dagar och lusbarnen kallas nymfer. Efter 10-12 dagar har nymferna förvandlats till vuxna huvudlöss som kan lägga egna ägg.

5. Upptäck lössen
Det är svårt att upptäcka löss. Det vanligaste symtomet på ett lusutbrott är att det kliar i hårbotten, men alla drabbas inte av klåda.

6. Lusäggen lättare att se
Lusäggen som är närmast hårbotten är ofta lättare att upptäcka än själva lössen. De är gråvita eller vita och liknar mjäll.

7. Kamma över vitt papper
Det är lättast att upptäcka löss om du kammar dig med en luskam över ett vitt papper.

8. Löss hoppar inte
Det är en myt att löss hoppar eller flyger. De sprider sig genom direktkontakt, vanligtvis huvud mot huvud. Risken för att löss ska spridas genom mössor är relativt liten eftersom de vill ha det varmt och skönt, gärna runt 37 grader. Löss har heller ingenting med dålig hygien eller smutsigt hår att göra.

9. Så lusbehandlar du
Löss försvinner inte av sig själv utan kräver behandling. Paranix är en serie med effektiva behandlingar utan insektsmedel och därmed utan risk för resistens. Paranix Spray verkar på 15 minuter och är effektiv vid en behandling*. Förpackningen innehåller även en luskam i metall. Paranix Shampoo verkar på 10 minuter och levereras med luskam i metall. Väljer man schampot ska man göra en uppföljande behandling efter en vecka. Paranix Sensitive ska verka i håret under natten (8 timmar), och en behandling räcker. Levereras med plastkam. Du hittar Paranix produkter på apotek.

10. Förebygg löss
Föräldrar som regelbundet kammar och undersöker sina barns hår har god chans att upptäcka löss innan resten av familjen drabbas. Se till att ha lusbehandling hemma så att du kan behandla direkt om du upptäcker löss. Kanske har någon i familjen drabbats? Skydda resten av familjen genom att byta ut det vanliga schampot mot Paranix Protection Shampoo varannan till var tredje dag under två veckors tid, det vill säga lika lång tid som ett lusutbrott vanligen varar. Schampot gör håret rent och behagligt samtidigt som det skyddar mot lusangrepp. Att skydda sig mot lusangrepp har aldrig varit lättare!

*En behandling vid noggrann kamning. Upprepa behandling efter 7 dagar om levande löss upptäcks.

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, Box 7009, 164 07 Kista, 08-59 00 29 00, www.perrigo.se | PAR210902SE4RA

Dela på:

Alltid med dig mot lössen – Upptäck Paranix produkter

Paranix är Sveriges mest använda lusmedel* och har ett komplett utbud av produkter som bekämpar löss. Välj det alternativ som passar dig och din familj bäst. Här finns Paranix Spray, Paranix Shampoo, Paranix Sensitive och Paranix Protection Shampoo. Läs mer om hur du behandlar här.  

Paranix produkter finns att köpa på apotek: Apotek HjärtatKronans Apotek, Apotea, Apoteket AB, MEDS, Apohem, Llyoyds Apotek, Apoteksgruppen


Paranix Protection Shampoo – Förebygger lusangrepp
Går det löss på skolan eller förskolan? Skydda familjen mot lusangrepp med Paranix Protection Shampoo, ett 2-i-1-schampo som både tvättar och skyddar. Schampot gör det håret rent och behagligt, samtidigt som det skyddar mot hårlöss genom att torka ut eventuella löss innan ett lusangrepp hinner få fäste. Schampot har en behaglig doft och passar alla i familjen över 2 år. Att skydda sig mot hårlöss har aldrig varit lättare.

Paranix Sensitive – En behandling räcker
För dig med långt hår rekommenderar vi Paranix Sensitive som är mild mot hår- och hårbotten, behandlingen gör dessutom håret mjukt och lättkammat. Paranix Sensitive tar bort löss och ägg med endast en behandling. Den kan användas på vuxna och barn från 6 månader. En förpackning räcker till 1-2 appliceringar, beroende på hårets längd. Luskam medföljer.

Paranix Shampoo – Verkar på 10 minuter
Paranix Shampoo verkar på endast 10 minuter och gör lusbehandlingen lika lätt som att tvätta håret. Schampot är enkelt att skölja ur och har en behaglig doft. Efter behandlingen kammar du effektivt bort döda löss och ägg med luskammen som följer med i förpackningen. Upprepa behandlingen efter en vecka för en lyckad behandling. Paranix Shampoo kan användas på vuxna och barn från 2 år och en förpackning räcker upp till åtta appliceringar.

Paranix Spray – Effektiv vid en behandling
Med Paranix Spray kan du avlägsna löss och ägg snabbt och effektivt med en 15 minuters behandling. Sprayen är luktfri och sprayas enkelt i håret utan att kladda. Den kan användas av vuxna och barn från 6 månader, och du får med en luskam i förpackningen. Paranix Spray räcker till cirka fyra appliceringar beroende på hårets längd. Tänk på att en behandling räcker vid noggrann kamning, men om levande löss upptäcks rekommenderar vi att upprepa behandlingen efter 7 dagar.

 

 

*IQVIA, Consumer Health National Sales Audit, Sweden, Antiparasitic Products for Hair, T.Pharmacies, Value Sales & Unit Sales, MAT w.52 2020

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, www.perrigo.se PAR210903SE1RA

Så luskammar du - steg för steg

Så luskammar du – steg för steg

Här får du en guide i hur du enkelt luskammar dig själv, dina barn eller din partner i jakten på ...
Läs Mer
10 saker du behöver veta om löss

10 saker du behöver veta om löss

Löss livnär sig på blod, äggen kallas gnetter, de hoppar inte och allt annat du behöver veta om löss – och ...
Läs Mer

Tyck till