Spara på miljön – ät rester

En tredjedel av all mat som produceras slängs. Det visar en rapport som SVT tagit del av. Vill du hjälpa miljön en bit på traven? Gör som Linnéa Seidel och ät rester på torsdagar. 
– Vi passar på att göra en middag av de rester som blivit under veckan, säger Linnéa.

Vad innebär torsdagsrester?

– Torsdagsrester är något vi ofta äter på just torsdagar. Där vi passar på att göra en middag av de rester som blivit under veckan.

Hur kom du på det?

– I höstas hade vår son Isac simskola på torsdagar. Så då blev det alltid så stressigt att få till middag. Då började jag laga lite extra mat de andra dagarna så att resterna skulle räcka till en hel middag på torsdagen. När jag liksom inte riktigt hade tid att laga middag.

Läs också: Vegetariskt hela veckan

Är alla i familjen nöjda med upplägget?

– Ja, barnen gillar att få välja vad dom vill äta. Det känns även bra att lära dom att man äter upp all mat som finns i kylen. Och att inte slänga mat i onödan.

Hur gör ni för att kasta så lite mat som möjligt?

– Vi äter helt enkelt upp den! Vi båda vuxna i familjen har ofta med oss matlåda. Och blir det mat över efter torsdagsrestesterna blir det lunch på helgen. Vilket gör att vi nu slänger väldigt lite mat.

Vad har du för tips till andra som vill börja med torsdagsrester?

– Gillar man konceptet med torsdagsrester är det helt enkelt så att man börjar laga lite, lite mer mat vid varje måltid. Så man vet att det kommer räcka till middag, eventuella matlådor och gärna en portion utöver det. På torsdagen har man då en buffé av maträtter att välja bland. Jag brukar fylla ut med mer grönsaker och ibland kanske koka till lite mer pasta/ris/potatis.

Läs också: 10 sätt att handla miljösmart till familjen

Vill du ha inspirerande och lättlagade recept? Gå in på Linnéas blogg här >>

Läs också

  1. Matsäck till barnen? 18 enkla maträtter och snacks
  2. 3 eko-mellis barnen kommer älska
  3. 10 nyttiga och snabba mellanmål