10 sätt att handla miljösmart till familjen

Handla miljösmart till familjen

Vill du också bidra till ett friskare klimat och mindre gifter hemma? Här är 10 sätt att handla miljösmart till familjen.

Vissa känner att det är svårt att göra skillnad för miljön som enskild familj, men faktum är att vi alla kan påverka politiker och stora företag genom att vara mer kritiska till det vi lägger i varukorgen när vi handlar. Välj smart, gör planeten en tjänst och sätt press på de med makt att göra stora förändringar. Här är 10 sätt att bli mer miljösmart när ni handlar mat till familjen som är enkla att börja med redan idag.

Läs också: ”6 anledningar att handla ekologiskt till familjen”

1. Städa rent

Är det dags att fylla på med nya varor till städskrubben? Håll utkik efter märkningarna Bra miljöval och Svanen för att få produkter som är snällare mot både miljön och de som vistas i ditt hem. Men, var också kritisk till vad du verkligen behöver köpa när det kommer till rengöringsmedel. Många fläckar och smuts av olika slag i allt från kök till badrum går faktiskt att få rent med ljummet vatten och lite miljömärkt såpa.

2. Handla miljösmart – välj Bra miljöval

Märkningen Bra miljöval finns även på varor som blöjor, papper, maskindiskmedel, duschprodukter och tvättmedel. Genom att välja produkter märkta med Bra miljöval kan du vara säker på att varorna uppfyller Naturskyddsföreningens höga miljökrav.

3. Håll utkik efter KRAV

När det gäller varor du och familjen ska äta är KRAV en bra märkning att kika efter. Matvaror som är KRAV-märkta är producerade utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel.

4. Frossa i grönt!

Ett av de bästa valen du kan göra i mataffären för miljöns skull är att välja produkter från växtriket framför animaliska produkter. Varför inte prova att ha en vegetarisk dag i veckan? Inne hos vår mat- och bakbloggare Linnéa Seidel hittar du massvis av vegetariska recept för hela familjen.

Läs också: ”5 vegetariska middagstips för hela familjen”

5. Välj rätt kött

Känns det svårt att skiljas från köttet? Välj i så fall i första hand kött som är ekologiskt, eller svenskt naturbeteskött.

6. Eko är grejen

Väljer du varor som är ekologiska får du en gladare natur, friskare djur och en bättre framtid på jorden. Du kan också känna dig lugn med att ingen regnskog skövlats för att få fram varan, eller att de som jobbat med produktionen utsatts för farliga bekämpningsmedel.

7. Köp bara det du behöver

Vi svenskar slänger långt mycket mer mat än vad vi egentligen behöver. Lita mer på dig själv och ditt eget lukt- och smaksinne än datummärkningen på paketet. Ser det fräscht ut? Luktar det bra? Smakar det som vanligt? Då är det helt okej att äta även om datummärkningen säger annat.

Läs också: ”Psykologerna: Så gör du barnens skärmtid till något bra”

8. Fiska rätt i fiskdisken

Det råder stora problem med våra vanliga matfiskar i haven, och odlad fisk är inte det bästa alternativet för miljön. Håll utkik efter märkningarna KRAV och MCV i fiskdisken för att vara säker på att din fisk hamnat i fiskdisken på rätt sätt.

9. Lasta cykeln eller ta en prommis

Alla bilfärder till och från mataffären är i många fall en större miljöbov än de varor du plockar på dig i mataffären. Unna klimatet att lämna bilen hemma och utrusta cykeln med en ordentlig cykelkorg. Barnen? De kan cykla bredvid eller åka i cykelbarnstol. Eller varför inte ta en promenad och få lite motion på kuppen? Alla mår vi bra av frisk luft ibland, stora som små.

10. Välj bort våtservetterna

Att köpa färdiga våtservetter till blöjbytet är varken bra för miljön eller barnens känsliga hud. Välj istället tvättlappar och fukta dem med ljummet vatten och kanske lite babyolja eller tvål vid behov.

Källa: Naturskyddsföreningen

Foto: Shutterstock


Prenumerera på LOPPIs nyhetsbrev!

Missa inte kommande nyhetsbrev, fyllda med tävlingar, recept och inspiration. Anmäl dig här!

Få unika erbjudanden, massor av tävlingar och bra deals till din e-post – varje vecka. Signa upp dig på LOPPI:s nyhetsbrev. Det är helt gratis och du väljer själv om du vill avsluta din prenumeration.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

 

Se i videon nedan: 16 saker du kan göra för miljön (och spara pengar!)

Läs också

  1. 9 varor som är viktiga att byta ut till ekologiska
  2. 6 anledningar att handla ekologiskt till familjen
  3. 61% oroar sig för hur barnen påverkas psykiskt av inskolning