6 anledningar att handla ekologiskt till familjen

Ser du till att era barn får äta och leva så ekologiskt som möjligt? Om inte ger vi dig 6 grymma anledningar här!

Nyttigare!

I ekologiska grönsaker och frukt är det ofta än lägre vattenhalt jämfört med icke-ekologiska varor. Det innebär mer plats för nyttigheter och näringsämnen! Ekologiskt uppfödda djur ger liknande resultat. De går oftare utomhus och betar vilket resulterar i en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega 3-fettsyror.

Fritt från härdat fett

Ekologisk mat får inte innehålla härdat fett, som kemiskt framställda transfetter.

Färre kemikalier

På ekologiska jordbruk används inte kemikalier under odlingsprocessen, vilket gör att du får i dig mindre kemikalier genom maten.

Läs också: Spara på miljön – ät rester!

Ingen GMO

Kort och gott – köper du ekologiskt vet du att inga GMO tillkommit under processen. GMO står för genetiskt modifierade organismer, och är något där man på konstgjort sätt förändrats arvsmassan hos exempelvis en tomat för att få den att falla fler människor i smaken. Inte så naturligt, alltså, och än finns det för lite forskning för att kunna säga vad GMO kan ge för långsiktiga konsekvenser.

Du får det du ser

Det är förbjudet att producera ekologisk mat med hjälp av artificiellt framtagna tillsatser och färgämnen. Några tillsatser är tillåtna inom EU, men bara om de verkligen behövs, och en fullständig lista på dem finns att kika på hos krav.se.

Du gör gott för andra

De som drabbas allvarligast av kemiska bekämpningsmedel är de som jobbar kring odlingarna. Genom att välja ekologiska och KRAV-märkta produkter slipper fler människor, djur och miljö utsättas för sånt som kan ge dem hormonstörningar och förstöra livet i vattnet.

Läs också: Vegetariskt hela veckan – recept

Läs också

  1. Fem vegetariska favoriter
  2. 5 middagstips hela familjen kommer älska
  3. 5 tips för ett miljömedvetet bilköp