9 varor som är viktiga att byta ut till ekologiska

Du kanske redan är noga med att köpa ekologiska bananer och du är förmodligen medveten om att vindruvor är kraftigt besprutade. Här är 9 varor som är viktiga att byta ut till ekologiska.

1. Mejeriprodukter
Mjölk och andra mejeriprodukter som är ekologiska kommer från kor som fötts upp ekologiskt och det gör skillnaden på mjölken som de producerar. Tycker du att ekomjölken är för dyr? Prisskillnaden mellan ekologisk och oekologisk mat minskar hela tiden. Du gör skillnad om du efterfrågar ekologiska alternativ i din livsmedelsbutik.

2. Kött
Om du väljer att äta ekologiskt kött bidrar du till gladare djur. Den ekologiska grisen har möjlighet att vara utomhus och böka året om. Kossorna och grisarna föds upp på ekologiskt foder och hönorna sitter inte instängda i burar. Försök äta mindre kött och ät istället linser, bönor och ärtor för ett mer hållbart jordbruk.

3. Kaffe
Det spelar stor roll vilket kaffe du väljer att dricka. När du väljer kaffe påverkas natur, miljö och människor i världen. Om du väljer ekologiskt kaffe slipper odlarna och lantbrukarna utsättas för hälsorisker och du själv slipper mängder av kemikalier i din kropp. Visste du att vi i Sverige dricker ungefär 1000 koppar kaffe per person och år?

4. Vindruvor

Om du köper vindruvor som inte är ekologiska är de besprutade med en hel del bekämpningsmedel. Vindruvorna är en av matens värstingar när det kommer till besprutning och det går inte bara att skölja bort. Tänk även på att välja ekologiska russin och ekologiskt vin.

LÄS OCKSÅ: Så får din bebis i sig all näring när du ger smakportioner ›› 

5. Bananer
Visste du att bekämpningsmedel som används på bananodlingar är extremt miljöfarliga och kan ge arbetarna och deras barn nervskador? Om du byter ut maten du äter till ekologisk kan du även minska halterna av bekämpningsmedel i din kropp. När Coop gjorde en undersökning på en familj visade resultaten att det tydligt syntes en minskning av bekämpningsmedel i kroppen, främst hos barnen i studien.

6. Potatis
Om du väljer ekologiska potatisar bidrar du till att Sveriges vatten blir renare. Om du väljer ekologiskt sprids mindre gifter i naturen och miljön påverkas positivt. Användning av till exempel konstgödsel bidrar till övergödning av sjöar och vattendrag.

7. Ananas
Gifterna som används för att bespruta ananas kan leda till att de människor som jobbar på odlingarna får kramper, njursvikt och blir infertila. Visste du att de tar ett och ett halvt år att odla fram en ananas? Det får kanske vara värt de där extra kronorna det kostar när du köper exotisk frukt som är ekologisk.

8. Äpplen
När äpplen som inte är ekologiska har undersökts närmre har forskarna hittat ämnet karbendazim som misstänks vara hormonstörande och cancerogent. Du ska alltid skölja frukten du ska äta, men tyvärr går det här ämnet inte att skölja bort då det finns i hela frukten.

9. Citrusfrukter

För att inte citroner, apelsiner och andra citrusfrukter ska mögla snabbt behandlas de med ämnet imazalil. De besprutas även för att de ska glänsa i butiken. Ämnet som är cancerogent och hormonstörande finns inte bara i skalet utan även i fruktköttet även om det återfinns mest i skalet.

Källor: Naturskyddsforeningen.se, Coop.se

Artikelbild: Alex Studio/ Shutterstock

 

Läs också

  1. Så får din bebis i sig all näring när du ger smakportioner
  2. Push-present? 10 fina tips till den nyblivna mamman
  3. 15 aha-upplevelser du får när du skaffar barn