Så mycket godis får våra barn

Godis på lördagar eller flera dagar i veckan? Ger du ditt barn lördagsgodis eller har ni totalt sockerförbud? Så mycket godis och sötsaker ger våra influencers sina barn – och varför. 
– Vi tackar ja om vi blir bjudna av någon vänlig själ, oavsett veckodag, säger tvåbarnspappan Manne Forssberg. 

”Drygar ut godiset med frukt och nötter” – Linnéa Seidel

– Våra barn är 7 och 4 år och vi kör på fredagsgodis. Det är väldigt olika hur mycket det blir, men jag brukar försöka köra fruktfat a’la Gabriella Joss och dryga ut godiset med olika sorters frukt och nötter. Då känns det som om man fått mycket. Men delen rent godis och choklad är inte så stor. På lördagen brukar det kunna bli popcorn eller något sånt. Eller kanske efterrätt efter maten.

”Fika och godis är något speciellt” – Johanna Kajson

– Jag tycker det viktigaste är att man lär barnen att fika och godis är något speciellt och ingenting man äter varje dag. Och också lära dom att det faktiskt finns socker i mycket annat, som dom kan tro är nyttigt. Väldigt sötad yoghurt och söta frukostflingor till exempel. Vi kör typ inget godis alls fortfarande (men glass, bullar och chips så det är mest själva godiset som vi lyckats hålla borta). Men bjuds det så får han äta, blir lätt så på kalas eller om andra som kommer på besök har köpt i present till honom.

Läs också: 7 myter om barn och mat 

”Några tuggor så är han nöjd” – Gabriella Joss

– Lösviktsgodis äter vi aldrig men det är nog mest för att vi själva inte gillar det, jag och mannen, men fika, chips, choklad och sådant får han smaka. Han äter dock inte mycket när han väl äter. Några tuggor så är han nöjd. Han är 3,5 år och lillasyster på 1 år har också fått smaka lite då och då men det är också jättesmå mängder.

”Lite godis har ingen dött av” – Andrea Norrman

– Jag tror inte på att strikt förbjuda något som vi själva sitter och äter precis framför vår ettåring på lördagskvällen. Typ godis, vi äter dock sällan godis hemma, vi föredrar lite chark eller frukt i stället och det gör även avkomman. Men när vi väl köper godis så är det i nästan alla fall på helgen och när skålen åker fram så får hon välja själv (hon väljer alltid två bitar choklad), hon är inte så intresserad av annat godis än just choklad så hon får några bitar. Eftersom det är ganska sällan så ser jag inga problem med det alls. Lite godis har ingen dött av!

”Vi dricker aldrig sockersötad dryck” – Manne Forssberg

– Barnen får bara godis på lördagar. Och om vi gör någon jobbig strapats, typ åker längdskidor eller något. Vi dricker aldrig sockersötad dryck, men däremot Fun Light och Cola Zero på helgen. Och så tackar vi ja om vi blir bjudna av någon vänlig själ, oavsett veckodag.

Läs också: ”Inte rimligt med godis och kakor i skolan”

Svårt att hålla lillasyster på 1 år borta från allt” – Satu Nordling Gonzalez

– Mina barn är 10, 9, 8, 8, 6, 4, 3 och 1 år gamla och vi har godisdag på lördagar. Fredagar har vi chipsdag och då blir det ostbågar/popcorn/chips till fredagsfilmen på kvällen. Vi burkar även lägga fram fruktfat och dryga ut chips/godis och det är det dom uppskattar och äter mest av. När vi tar fram gottis så brukar minstingen redan ligga och sova. Det är väldigt olika hur mycket det blir. Men inga stora mängder, oftast räcker deras lördagsgodis till två lördagar, några äter två-tre smågodis sen är det bra. Socker är inget vi förbjuder och håller strängt på, men menar också att allt sker med måtta. Vi förklarar att socker är inte nyttigt och att det finns socker dolt i mycket som dom själva tror är nyttigt. Bjuds det på fika mitt i veckan så får dom äta. Det är svårt att hålla lillasyster på 1 år borta från allt som storasyskonen äter, så hon får smaka. Hon får fika och tycker om kaka/bulle och glass och det blir då i små mängder.

”Vi älskar godis!” – Karin Säther 

– Vi försöker hålla oss till lördagsgodis men ibland blir det fredag och söndag också. Jag älskar godis och det gör mina barn också. De brukar få köpa själva för 40kr ungefär

”Oftast äter dem inte ens upp” – Emily Ödmark

– Mina barn får bara plocka lite lösgodis var på lördagar. De kanske plockar ca 15-20 godisbitar var i en liten påse. Oftast äter dem inte ens upp allt.  Jag tror inte på teorin att man ska förbjuda helt. Utan lära barnen lagom mängder.

Läs också:

Glass utan tillsatt socker – recept 

Det nyttiga godiset Wellibites

Läs också

  1. "Socker gör barn hyperaktiva" Stämmer det verkligen?
  2. 10 saker vi ger våra barn som innehåller mängder av dolt socker