”Inte rimligt med läsk, godis och kakor i skolan”

Mer grönt, mindre kött och mindre socker ska göra skillnad för lärandet, hälsan och miljön. Nu presenterar Livsmedelsverket nya uppdaterade råd i ”Bra måltider i skolan”.
– Det är inte rimligt att skolans egen kafeteria tillhandahåller läsk, godis och kakor, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Mer grönt och mindre kött i skolrestaurangen. Mindre socker i fritids och skolkafeterior. Livsmedelsverkets uppdaterade råd ”Bra måltider i skolan” lyfter fram hur skolmåltiden kan göra skillnad för lärandet, hälsan och miljön – om den används på ett medvetet sätt i både skolkök och undervisning.

”En hungrig elev har svårt att lära”

Skolmåltider infördes i Sverige för över 100 år sedan med syftet att ge alla barn, oavsett bakgrund, förutsättningar att gå i skolan och lära.
– Skolmåltiden är fortfarande ett viktigt verktyg för att utjämna skillnader i hälsa. En hungrig elev har svårt att lära, därför är skolmaten särskilt viktig för barn som inte äter så bra hemma, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Läs också: En myt att barn blir överaktiva av socker

Äter för lite grönsaker – för mycket kött

Livsmedelsverkets senaste undersökning av barns matvanor, Riksmaten Ungdom, visar att unga äter alldeles för lite grönsaker och för mycket kött.
– Kan vi vända på den bilden gör vi skillnad för både hälsan och miljön. Här har skolan en mycket viktig roll, säger Anna-Karin Quetel.

Lägger 6 miljarder på skolmat varje år

Råden ”Bra måltider i skolan” har ett tydligt fokus på miljö och hållbarhet. Skolorna bör hålla nere mängden kött, servera mycket grönsaker, erbjuda flera alternativa rätter varav minst en vegetarisk rätt som alla får ta av, och arbeta systematiskt för att minska matsvinnet. Råden pekar på att skolmåltiderna kan användas för att få in Agenda 2030 – de globala målen om hållbar utveckling – i skolans och elevernas vardag. Men också hur rätt utformade måltider kan bidra till trivsel och goda relationer på skolan.
– Svenska kommuner lägger 6 miljarder på skolmaten varje år. Vi uppmanar rektorer och lärare att använda måltiden i undervisningen för att skapa engagemang för ett hållbart samhälle och utbilda framtida kvalitetsmedvetna konsumenter, säger Anna-Karin Quetel.

”Inte rimligt med läsk, godis och kakor”

Skolorna bör ställa samma höga krav på utbudet i fritids och skolkafeterior som de gör på skollunchen.
– Det är inte rimligt att skolans egen kafeteria tillhandahåller läsk, godis och kakor. Det är viktigt att få lära sig äta bra mellanmål och frukostar till vardags. Utbudet i skolkafeterian bör såklart vara både gott och hälsosamt, säger Anna-Karin Quetel.

Läs också: 10 saker vi ger våra barn som innehåller mängder av dolt socker 

Råden ”Bra måltider i skolan” ger övergripande vägledning och stöd kring hur skolan kan utforma måltider som främjar hälsa, miljö och lärande. Råden utgår från Livsmedelsverkets kostråd, vilka bygger på en omfattande värdering av den samlade vetenskapen.

Här kan du läsa mer om nya råden  >>

Läs också: Det nyttiga godiset Wellibites

Läs också

  1. Älskar du verkligen ditt barn?
  2. Nyttigt snacks? Här är 6 smarriga tips som hela familjen kommer gilla