Så mycket (eller LITE) egentid får mammor om dagen

mammarollen motsvarar minst 2,5 heltidstjänster

Att det innebär mycket jobb och lite egentid att vara förälder kan nog alla skriva under på. Nu visar en studie att alla blöjbyten, nattningar, hämtningar och lämningar motsvarar cirka 2,5 heltidstjänster. Inte konstigt att mammor är trötta ibland…

En amerikansk undersökning gjord av juiceföretaget Welch, har kartlagt 2000 mammors rutiner där samtliga hade barn i åldrarna fem till tolv år. Kartläggningen låg till grund för att räkna hur mycket tid per dag mammorna ägnade åt uppgifter och sysslor som rörde deras barn; med allt från städning, matlagning, läxhjälp och fritidsaktivitet.

Läs också: ”10 saker småbarnsföräldrar gör som förtjänar medalj”

En vanlig dag som började klockan 06.23 slutade vanligtvis halv nio på kvällen, det vill säga 14 timmar senare. Resultatet av undersökningen visar att mammor får cirka en timme och sju minuter egentid per dag. Vilket innebär ett schema som motsvarar två och en halv heltidstjänster – och utan två dagars helg.

– Studien visar verkligen hur krävande och ansträngande mammarollen kan vara. Många känner ett enormt ansvar att familjen ska fungera, säger Casey Lewis, närings- och hälsoansvarig på Welch till Yahoo, publicerat i Svenska Dagbladet.

Läs också: ”Tovigt hår? 6 knep för att borsta ut barnhår lätt”

Konflikt mellan föräldrarna

Även flera andra studier av liknande slag har gjorts för att belysa ämnet. En studie som publicerades i The Telegraph, 2013, visade att en mammas ”att göra-lista” vanligtvis uppgår till 26 punkter. Däribland att ha koll på viktiga datum, göra frukost, tvätta och borsta barnens tänder. Över 80 procent av de deltagande mammorna ansåg att arbetsbördan ofta blev för tung och att måndagen var den absolut jobbigaste dagen på veckan. Många menade också att det själva fick ta hand om det mesta arbetet själva, utan hjälp av sin partner. Vilket gjorde att det lätt uppstod konflikt mellan föräldrarna.

En övervägande del mammor upplevde också att deras partner förlitade sig på att de skulle hålla koll på allting. Då är det kanske inte konstigt att en av åtta mammor medgav att de glömt hämta sitt barn på förskolan någon gång…?

Visar du upp ditt barn på sociala medier? I framtiden kan det bli förbjudet. I och med barnkonventionen, som år 2020 blir svensk lag, diskuteras nu begreppet ”sharenting”. Se mer om det i videon nedan.

Läs också: ”Det är den perfekta åldern att bli mamma på”

Läs också

  1. 7 superkrafter du får som förälder
  2. 3 tips som gör vardagen LÄTTARE för en trött mamma
  3. 5 missar vi alla gjort med första barnet