Tovigt hår? 6 knep för att borsta ut barnhår lätt

Tovigt hår som inte går att borsta igenom? Vi har nog alla varit där när barnets hår är så tovigt att saxen känns som ett lockande alternativ. Men det finns vissa knep att ta till!

Ta två djupa andetag och följ tipsen nedan så sparar du både tid och slipper skrik och tårar. Ditt barn får också ett mer välmående hår på köpet!

1. Använd kokosolja

Fördelarna med kokosolja är många – och i håret fungerar det utmärkt som balsam. Ta några droppar i handen och applicera på ditt barns toviga hår, hela vägen från roten till toppen. Använd sedan en bredtandad kam för att lösa ut tovorna. Kokosoljan ger också behövlig fukt till håret!

2. Bredtandad kam

Det är lätt att tovorna blir mindre och svårare att reda ut med en vanlig borste. Då pressas trasslet ihop sig till en tova, nästan omöjligt att reda ut. Använd istället en bredtandad kam som är snällare mot håret.

3. Sov med fläta

Håret blir ofta trassligt under natten då det gnuggas mot örngottet. För att undvika tovor, fläta ditt barns hår innan hen lägger sig. Det går lika bra att investera i ett sidenörngott som är mer skonsamt mot håret och även mer skonsamt mot huden i ansiktet.

4. Nerifrån och upp

För att lättast reda ut ett tovigt hår, börja med att kamma och borsta i topparna och arbeta dig sedan upp. Då minimeras risken att tovan blir för ”hård”.

5. Dela upp håret

Försök att identifiera tovorna genom att borsta en mindre mängd hår i taget. På så sätt är det lättare att borsta igenom de tovor som finns, och risken för en större tova minskar.

6. Dela upp tovan

Om en tova ändå har uppstått, använd fingrarna för att dela upp tovan i mindre delar. Håll varje del i ett stadigt grepp vid rötterna så att du inte rycker i hårbotten. Borsta sedan med lätta, snabba tag. Voilá – snart är tovan ett minne blott!

Foto: VGstockstudio/Shutterstock.com

Läs också: ”8 tips för mindre skärmtid”

Läs också

  1. Minska barnens skärmtid: 8 användbara tips
  2. 17 tips på saker att göra med barn när du vabbar
  3. 10 tankar alla föräldrar har tänkt – känner du igen dig?