Så får du i barnen vätska i sommarvärmen

Sol, semester och värme i all ära, men det kan också vara tufft för våra små. En av de viktigaste sakerna att tänka på är få i barnen tillräckligt med vätska. Ibland kan det vara svårt att pausa i leken eller avbryta badandet för att dricka. Men det finns bra tips och tricks att ta till!

Oftast reglerar barn sitt vätskeintag själv, antingen genom att amma mer eller mindre eller genom att helt enkelt dricka. Men när värmen slår nya rekord kan det vara klokt att hjälpa kidsen att få i sig ännu mer. Särskilt små barn som har svårare att reglera kroppstemperaturen. Ett barn på 10 kilo behöver normalt få i sig ungefär en liter vätska om dagen och ett barn på runt 20 kilo behöver ungefär 1,5 liter vätska. Men ju mer de svettas desto mer behöver tillföras.

Vatten och mjölk är det bästa för barn att dricka till maten, och mellan måltiderna är vatten det absolut bästa. Självklart är inte söta drycker att föredra ur näringssynpunkt eller med tanke på tänderna men när det är som allra varmast kan smaksatt dryck hjälpa till att öka mängden barnen får i sig.

Hur vet du om ditt barn får i sig tillräckligt? Blir hen blek, kissar mindre och får torra läppar är det läge att se över vätskeintaget.

1.Smaksätt vattnet

Gör en stor tillbringare och förvara i kylen med skivad frukt eller bär i. Pressa lite lime, eller riv äpple så smakar det extra mycket! Du kan också göra isbitar med frukt och grönt i som både ser roligare ut och smakat mer!

2. Presentationen är allt

Pimpa drycken med ett fint sugrör, strössla lite frysta hallon i glaset eller servera i en kul vattenflaska så blir barnen genast törstigare.

3. Vattenmelon

Att skiva upp klyftor av världens godaste sommarfrukt bidrar också till att hålla vätskenivån i schack! Perfekt att ta med i picknickkorgen. Förvara den gärna i kylskåpet så blir det ännu mer svalkande. Eller varför inte sticka in en glasspinne i klyftorna och stoppa i i frysen, så hepp, har du melonglass!

Läs också: Veckans helgmums: Fruktglass på pinne

4. Grönsaksstavar

Slå två flugor i en smäll. Få i barnen mer grönsaker och vätska samtidigt. Här toppar så klart gurka listan på den vattnigaste grönsaken, men glöm inte bort rädisan, grön paprika och morot!

Läs också: Såhär får barnen i sig grönsaker – era bästa tips!

5. Gör egen isglass

Det finns massa fina glassformar i silikon att köpa i butikerna där du bara stoppar i det du vill göra glass av. Varför inte frysa barnens favoritsmoothie, saft eller juice?

Läs också: “Linneas recept på egen glass”

Källa: 1177 Vårdguiden

Foto: A3pfamily / Shutterstock