Så ser vagnen ut som ny igen – experten tipsar!

Från snö och slask till grus och vatten. Barnvagnen får stå ut med mycket och slits en hel del under vintern. LOPPI har pratat med Sheila ”Barnplaggsguiden” Arnell om sittdynor och hur man håller vagnen fräsch. Här är bästa tipsen för att få vagnen att se ut som ny igen.

Hej Sheila, sart är våren här! Från åkpåse till sittdyna, varför ska man ha en sittdyna tycker du? 

– Sittdyna är kick-ass. Det är ett toppenbra sätt att skydda vagnen samt se till att du lätt kan hålla den ren och fin. Det är betydligt lättare att ta bort och tvätta en sittdyna än att behöva ta av en hel klädsel. Barn har som bekant ofta lätt att kladda ner, och då är det skönt om man kan tvätta sittdynan.

Vilken/vilka är bäst? 

– Det finns alla typer av sittdynor med, allt ifrån memoryfoam, som kan ge ett väldigt litet barn stöd och möjlighet att tidigt sitta i sittdelen, till de som är i svalkande bambu, perfekt för sommaren. Hitta den typ du gillar bäst, för det kan vara väldigt bra och bekvämt för ditt barn. Det kan se till att barnens upplevelse i vagnen är bättre.

Hur håller du din vagn fräsch?

– Jag ser till att torka av den löpande. Just nu har vi bara en förskolevagn, eller en lättare resevagn. Den brukar jag ha ihopfälld i en garderob, så då känns det extra viktigt att torka av, tömma på grus och hålla den fin. Använd gärna såpa och vatten på en trasa, det tar bort det allra mesta.

Hur gör du för ett bra andrahandsvärde? Avänder du chassiskydd?
– När jag hade en bugaboo så hade jag chassiskydd, det var bra då chassi så himla lätt får repor. Annars så rekommenderar jag bara att underhålla vagnen, pumpa däcken då och då, och se till att inte låta den stå i solen, ta gärna in den om det går.  Skydd för handtagen är både snyggt och skönt, och skyddar superbra! Då brukar jag ha neopren, som är mjukt och bekvämt för mig.

Checklista för en vårfräsch vagn

Tvätta rent
Salt från vägarna kan missfärga vagnen och små kladdiga fingrar ger även de fläckar. Ta av de delar som kan tvättas i maskin och gör det. Tänk på att ta reda på vilka tvättråd som gäller för just din barnvagn, de flesta tåls att tvättas i 30 grader. Torka inte i torkskåp eller i torktumlare, låt tyget hängtorka.

Spola av
Ta av hjulen på vagnen och tvätta med ljummet vatten, såpa och en mjuk svamp.

Pumpa däcken
Har du luft som behöver pumpas? Se till att göra det med jämna mellanrum, vagnen är så mycket lättare att styra och köra när det är lagom luft i däcken. Kanske behöver du byta ut något av däcken, gör en liten genomgång av alla däck.

Handduk i vagnen
När det regnar (eller snöar!) är det bra att ha ett regnskydd på vagnen, det minskar risken för att den ska lukta illa eller börja mögla. Ha en liten handduk liggandes i vagnen så att du kan torka av den om den skulle bli blöt.

Pigga upp med färg
Sätt i en färgglad dyna i vagnen och vips känns det roligare och fräschare. Lite färg gör vem som helst glad!

Spana in dessa recensioner av Barnplaggsguiden!

Vårskor från Kavat

Softshelljacka från Hummel 

Skaljacka från Reima 

Foto: Istockphoto 

Läs också

  1. Mät barnens fötter - så gör du!
  2. Galon VS skal – vad är bäst?
  3. Barnkläder & genus – så tänker experten