Mät barnens fötter – så gör du!

Snart är det dags för vårskor till barnen, men hur mäter man egentligen barnens fötter? Hur vet man vilken (eller vilka!) storlek ditt barn ska ha? Sheila ”Barnplaggsguiden” Arnell har satt ihop en grym guide på hur du mäter dina barns fötter. 

Hur många par skor behövs till ett barn som går? 

– Det är en bra fråga! Till våren, inte sommaren alltså, utan till våren skulle jag säga att barnet behöver ett par lättare kängor eller skinnskor och ett par gummistövlar eller allvädersstövlar. Helst skulle jag även lägga till ett par sneakers då det är bra på både förskola och helgen senare i vår. Men om jag ska vara ärlig, så kan man ha en hel del skor till sitt barn.

Vilka vårskor är bäst tycker du? 

– Jag är ju förtjust i vårkängan. En låg skinnsko, som barnen kan ha i stort sett hela våren, som klarar smuts och väta, men som ändå är lätt, skön och smidig för lek.

Läs också: 14 funktioner på skalkläder du kanske inte visste fanns 

Hur vet man vad barnet har för skostorlek?

– Ja ni, det är också intressant. Många tror att sitt barn har ”stl 27”, men jag kan nästan lova att ditt barn inte har en storlek, utan ditt barn har ett fotmått, sedan vad det är i de olika märkena kan variera enormt, ibland cirka 3 storlekar. Det bästa sättet att ta reda på vad ditt barn har för skostorlek är att rita av foten, när barnet står, för att få ett mått på hur lång foten är.  Då kan du sedan kolla innermåttet på skon du är intresserad av, och sedan lägger du på mellan 0,7 och ca 1,5 cm beroende på vad det är för typ av sko. Om det är stövlar och vinterskor lägger du på mer än om det är en sandal eller vårsko.

Så barnet kan alltså ha olika storlek beroende på skomärke? 

– Ja, definitivt! Det finns fall då min dotter Aline gått upp tre storlekar från en annan sko som passade. Till exempel så är vissa av Tretorns modeller betydligt mindre än andra av deras skor. Så håll koll! Ibland har skorna en uttagbar sula (till exempel Hummel och Adidas), som dessutom har mätlinjer, använd dem. Ta ut, och ställ barnets fot på. Det är lätt att se om skorna passar, och det är lite spännande tycker barnet.

Läs också: Vårens hetaste trend: Think pink 

Ska man mäta båda fötterna?
– Ja, absolut! Ofta är det inte jätteskillnad, då utgår du från den större av fötterna. Är det stor skillnad så kan man ibland behöva en sula i den mindre fotens sko.

Hur vet man om barnet har för små skor? 

– Det är väldigt svårt att veta. Jag har en bekant som lät sin dotter gå väldigt länge i samma skor, utan att fatta att de var för små, för barnet sa inget. Det är så att barnen ofta inte säger till, utan de drar bara ihop tårna, tills det inte går längre. Jag är lite tokig, så jag mäter cirka varje 1-2 månader. Men se till att göra det men jämna mellanrum i alla fall. Testa att ta ut sulan med. Då ser man lätt om det är mycket slitage längst fram, då vet man att de håller på eller är för små. Barnens fötter kan växa i stötar, det gör mina barns, och då är liksom alla skor för små, bara sådär. Det är viktigt att barnen har rätt storlek, små fötter är mjuka och behöver rätt stöd och avlastning. Det är inte bra att det klämmer på fel ställen.

Läs också: Galon VS skal – vad är bäst? Expertens bästa tips! 

Okej, men hur ofta ska man mäta tycker du?

– Det är olika, men jag tycker varje 3-4 månad. Men absolut minst inför varje ny säsong!

Läs en utförlig guide till hur du mäter barnens fötter i Sheilas blogg! 

barnplaggsguiden_mat_barnens_fotter

 

 

Läs också

  1. Barnplaggsproffset: "Det här behöver du köpa inför inskolning!"
  2. Galon eller skalkläder? Så klär du barnet rätt
  3. 8 saker om barnkläder som alla föräldrar bör veta
  4. Så får du vantarna att sitta kvar – Sheilas hemliga knep!
  5. Ull eller fleece - vad är bäst till barn? Experten förklarar!