Så får du vantarna att sitta kvar – Sheilas hemliga knep!

Har du problem med barn som tar av sig vantarna trots att det är iskallt ute? Barnplaggsproffset Sheila Arnell tipsar om hur du ska göra för att vantarna ska sitta kvar.

Hej Sheila! Vilket är det vanligaste felet föräldrar gör när de köper vantar till sina barn?
– Det vanligaste felet är att man inte anpassar efter ålder. Små barn ska inte ha ”jättevantar”, utan hellre att man ska köpa de nättare. En annan sak är att man inte provar vantarna på barnen vid inköp eller innan returrätten gått ut. Det är så vanligt att barnen vantvägrar, så köp vantar som sitter bra på barnet, och som barnen inte hatar.

Tänk även på att vantarna ska sitta ordentligt runt handleden, då sitter vantarna oftast på bättre. Vantar som har någon from av resårband eller dragsko där är att rekommendera. Det spelar ingen roll om vantarna är de bästa på marknaden om dom ligger hemma, eller under vagnen, köp dom som passar ditt barns ålder och hand.

Läs också: Vilken vante är bäst?

Hur får man barnen att behålla vantarna på?
– Om barnen är delaktiga, till exempel är med och väljer färg, eller provar ut så tycker jag att det fungerar lite bättre. Sen är ett knep att sätta på vantarna först och sen på med jackan/overallen. Ett annat tips är att använda vanthållare, då försvinner inte vantarna även om de slits av. Men på morgonen, när alla skriker och jag vill lägga mig ner på golvet och ge upp, då brukar jag vänta med att sätta på vantarna. Att tvinga dem i det läget har inte gett mig något. Sen när det är kallt ute så brukar dom inse att jag kanske hade en bra ide iaf.

Läs också: Klä din bebis rätt i vinter – Sheila tipsar inför köp av overall

Vilka material är bäst vid slask?
– Nylon/Polyester. Material som är helt vattentätt! Det kan man ofta läsa sig till, om inte annat så hos mig i bloggen. WP/ waterproof alternativt water resistant är det man helst vill ha i slask. Många föräldrar missar exakt hur blött det är. Tänk att slask nästan är värre än vid regn då barnen bokstavligen kan krama runt en ”vattenboll”.

Vilka material är bäst när det är riktigt kallt ut?
– Fleece och ull. Och här är ull bäst. Men, fleece är lättare att använda på dagligbasis, då det är både värmande, lätt och supermjukt. Jag skulle verkligen rekommendera till exempel Hestra när det kommer till vantar, de har en specialvariant som heter Hestra Fjellvotten, som är en ullfrottevante i en skalvante. Sånt är smart, när man ser till att hålla barnens händer varma med supermjuk ullfrotte och sen torra med slitstarka skalvantar (material som är vattentätt och andas!)

Vilka vantar passar bäst till små barn?
– Mindre vantar, som sitter bra på handleden och inte är för stora och fluffiga upptill. Gärna vantar med en dragkedja på sidan, så man kan öppna upp vanten ordentligt och stoppa in handen, och lilla tummen. Lite slittåliga är bra, men fokusera på att dom ska vara mjuka och följsamma. Jag föredrar även tumvantar när man bara behöver ha tunna stickade vantar.

Läs också: Åkpåsen – en transportoverall?

Och vilka passar bäst för större barn?
– Tunna fingervantar är toppen innan det blir för kallt. Det gillar barnen ofta med! Sen så tycker jag om vantar som har förstärkningar vid fingrarna och anti-halk i handen. Så barnen kan leka och greppa ordentligt. Det är bra med vantar som man kan dra upp över overallen, så att dem sitter där dom ska. Det är bra då det även fungerar lite som snölås. så att det inte glipar. Jag gillar till exempel POP och Mini A Ture samt Reima!

Vilken overall är bäst till bebis? Spana in Sheilas recensioner här!

Läs också

  1. Ull eller fleece - vad är bäst till barn? Experten förklarar!
  2. 8 saker om barnkläder som alla föräldrar bör veta
  3. Klä din bebis rätt i vinter - Sheila tipsar inför köp av overall