Solsting: Så undviker du värmeslag i sommar

Solsting kan vara ett livshotande tillstånd

Barn, gravida och äldre löper högre risk än andra att drabbas av solsting. Med de här enkla tipsen kan du hålla kroppen sval, minska risken för värmeslag och öka chanserna för en behagligare sommar.

Vad är solsting?

Solsting, även kallat värmeslag, är ett tillstånd som uppstår när kroppen blir för varm och inte klarar av att kyla ner sig själv. Solsting kan bland annat resultera i feber, förvirring och frossa. Misstänker du att du fått värmeslag bör du kontakta 1177 för rådgivning. Om du, eller någon i din närhet, är väldigt sjuk bör du ringa 112 omgående.

Är det farligt med solsting?

Ja, det kan vara farligt med solsting och värmeslag. Särskilt för gravida, äldre och små barn kan det vara ett livshotande tillstånd. Därför ska du se till att agera snabbt vid tecken på värmeslag, och framför allt – lära dig hur man undviker det!

Barn och solsting – vad ska man göra?

Barn löper högre risk att drabbas av solsting eftersom de svettas mindre. Generellt brukar också barn bli varmare än vuxna, till exempel när de sover. Symtom för värmeslag eller solsting hos barn är desamma som hos vuxna. Misstänker du att ditt barn har fått solsting? Sök vård omgående!

Se till att ditt barn får i sig ordentligt med vätska – och att barnet får vänja sig vid värmen gradvis.

Kontrollera hur ofta ditt barn kissar

Genom att hålla lite extra uppsyn i hur ditt barn kissar kan du se till att undvika solsting, värmeslag men även uttorkning. Kolla också om ditt barns kiss har mörkare färg än vanligt. Mörk färg på kisset betyder helt enkelt att ditt barn behöver dricka mer vatten eller få i sig vätska på annat sätt!

Läs också: Så får du i barnen vätska i sommarvärmen

Gravid och solsting

På samma sätt som du undviker att ditt barn drabbas av solsting kan du ha extra god uppsikt om du är gravid. Ha för vana att kolla så att ditt urin har en bra, i princip genomskinlig färg. Se också till att få i dig ordentligt med vätska – du behöver mycket mer vätska när du är gravid.

Tecken på solsting/värmeslag

Några vanliga symtom på att du drabbats av värmeslag eller solsting är:

  • Rödflammig hud
  • Huvudvärk
  • Feber
  • Hjärtklappning
  • Yrsel
  • Svaghet i kroppen
  • Synstörningar

Källa: 1177, doktorn.com

Därför får du solsting eller värmeslag

När temperaturen stiger utomhus behöver kroppen tid att anpassa sig till värmen. Det kan ta upp till en vecka innan din kropp förstår att den måste reglera kroppstemperaturen, något som kallas termoreglering.

Så håller du dig sval i värmen

Det finns olika saker du kan göra för att minska risken för att drabbas av solsting. Här kommer några handfasta tips du kan göra innan skadan är skedd.

1. Undvik kallt vatten

Det kan låta märkligt att kallt vatten inte är att rekommendera under varma dagar, men all vätska vi får i oss vatten ligger kvar i magen tills det uppnått vår kroppstemperatur på 37 grader. Det innebär att det tar längre tid för kroppen att ta upp den kalla vätskan, till skillnad från ett glas ljummet vatten eller varmt te som kommer upp till 37 grader betydligt snabbare.

  • För att inte få värmeslag är det ett bra tips att dricka varmt – istället för kallt.

2. Ljusa bomullskläder, svettens bästa vän

Bomull är ett material med många fascinerande egenskaper. Materialet kan bland annat absorbera mycket vätska och avdunstar långsamt vilket uppskattas av en svettig kropp i värmen.

3. Drick vanligt, hederligt vatten

Ju mer vatten du dricker, desto lättare är det för kroppen att hålla sig sval. Se därför till att dricka mycket vatten, betydligt mer än du känner dig törstig. Däremot är det viktigt att du håller dig till vanligt vatten och inte kolsyrade drycker eller alkoholhaltig vätska.

4. Duscha varmt eller ljummet

Precis som du ska undvika att dricka kallt vatten när det är varmt ska du heller inte duscha i kallt vatten för att kyla ner dig. Till skillnad från kallt vatten hjälper en varm/ljummen dusch kroppens olika kärl att öppna sig, vilket gör det enklare för värmen att komma ut ur kroppen.

5. Undvik direkt solljus

Ett solklart tips för att slippa en överhettad kropp är att undvika direkt solljus, framför allt mitt på dagen mellan 11-15 när solen står nära eller mitt i zenit*.

6. Ha något täckande på huvudet

En hatt eller keps är betydligt mer än bara en fin accessoar, den hjälper också till att hålla huvudet kallt. Blir hjärnan för varm riskerar vi att få värmeslag, en åkomma som är enklare att få som ung eller gammal. Små barn har ofta inte hunnit utveckla sin förmåga att svettas och äldre har ofta andra fysiska problem som gör att de påverkas mer.

Artikelbild: Unsplash

Läs också: Portabel AC gör det svalt i hemmet

Läs också

  1. 3 svalkande recept på isglass (som du kan göra hemma!)
  2. 3 tips för att väcka lusten under semestern
  3. 9 tips för att få barnen att leka utomhus i sommar