Så håller du dig sval i sommarvärmen

Får du onda ögat av människor i din omgivning när du råkar klaga på det varma vädret? Gör något åt det istället. Med de här enkla hjälpmedlen kan du hålla kroppen sval, minska risken för värmeslag och öka chanserna för en behagligare sommar.

Kroppen måste få tid att acklimatisera sig

Nu när temperaturen stiger utomhus behöver kroppen tid att anpassa sig till värmen. Det kan ta upp till en vecka innan din kropp förstår att den måste reglera kroppstemperaturen, något som kallas termoreglering.

Undvik kallt vatten

Det kan låta märkligt att kallt vatten inte är att rekommendera under varma dagar, men all vätska vi får i oss vatten ligger kvar i magen tills det uppnått vår kroppstemperatur på 37 grader. Det innebär att det tar längre tid för kroppen att ta upp den kalla vätskan, till skillnad från ett glas ljummet vatten eller varmt te som kommer upp till 37 grader betydligt snabbare.

Ljusa bomullskläder, svettens bästa vän

Bomull är ett material med många fascinerande egenskaper. Materialet kan bland annat absorbera mycket vätska och avdunstar långsamt vilket uppskattas av en svettig kropp i högsommarvärmen.

Drick vanligt, hederligt vatten

Ju mer vatten du dricker desto lättare är det för kroppen att hålla sig sval, se därför till att dricka mycket vatten, betydligt mer än du känner dig törstig. Däremot är det viktigt att du håller dig till vanligt vatten och inte kolsyrade drycker eller alkoholhaltig vätska då de torkar ut kroppen.

Duscha varmt eller ljummet

Precis som du ska undvika att dricka kallt vatten när det är varmt ska du heller inte duscha i kallt vatten för att kyla ner dig. Till skillnad från kallt vatten hjälper en varm/ljummen dusch kroppens olika kärl att öppna sig, vilket gör det enklare för värmen att komma ut ur kroppen.

Undvik direkt solljus

Ett solklart tips för att slippa en överhettad kropp är att undvika direkt solljus, framför allt mitt på dagen mellan 11-15 när solen står nära eller mitt i zenit*.

Ha något täckande på huvudet

En hatt eller keps är betydligt mer än bara en fin accessoar, den hjälper också till att hålla huvudet kallt. Blir hjärnan för varm riskerar vi att få värmeslag, en åkomma som är enklare att få som ung eller gammal. Små barn har ofta inte hunnit utveckla sin förmåga att svettas och äldre har ofta andra fysiska problem som gör att de påverkas mer.

Drabbats av värmeslag? Agera snabbt!

Om kroppen blir så pass överhettad av solen att symptom på värmeslag visar sig hos dig eller någon person i din närhet är det viktigt att omedelbart ringa 112, hitta en sval plats och lägga något kylande på kroppen, till exempel en blöt handduk.

Symptom på värmeslag:

  • Huvudvärk
  • Illamående och kräkningar
  • Förvrirring, irritation, yrsel
  • Snabb puls
  • Rödflammig, torr hud.

*zenit är den tänkta punkt på himlavalvet som befinner sig rakt upp från betraktaren. När solen står i zenit är solstrålarna som starkast och skiner rakt ned. Då kastar till exempel en flaggstång ingen skugga.

Källor: 1177 Vårdguiden, Wikipedia