3 tips för att väcka lusten under semestern

3 tips för att väcka lusten under semestern

”Så fort det blir semester får vi tid åt varandra, då kommer romantiken blomstra!”. Eller? Vad gör man när ledigheten kommer och lusten uteblir? Charlotte och Emma från FUNKA Psykologi ger sina 3 bästa tips för att väcka lusten under semestern.

”Det finns inte utrymme för djupa samtal vid middagsbordet till vardags”, ”jobbet gör att vi är för trötta för att boosta romantiken på kvällarna”, ”vardagspusslet gör att vi ryker ihop onödigt många gånger” – ”MEN på semestern kommer vi äntligen ha tid för varandra”. Känner ni igen tankegångarna? Risken finns att förväntningarna på allt som ska bli toppen i och med den magiska semestern snarare leder till press och stress, vilket i sin tur inte direkt bäddar för att romantiken ska blomstra.

– Att vårda relationen och romantiken är en utmaning för många par, det kan till och med kännas som ytterligare en punkt på listan av saker som behöver bockas av. När semestern väl kommer har den ofta föregåtts av en stressig och intensiv period då allt liksom skruvats upp i ett crescendo. Så den energi, entusiasm och passion som man har förväntat sig uteblir och det enda man vill är att vila under kravlösa förhållanden, förklarar Emma Engman och Charlotte Bergström, psykologerna bakom FUNKA Psykologi.

Så vad gör man då om man redan befinner sig i situationen – ”semester med önskad men utebliven romantik”? Emma och Charlotte delar med sig av sina bästa tips.

3 TIPS FÖR ATT VÄCKA LUSTEN UNDER SEMESTERN

Vila upp er

Släpp kraven på romantik första semestertiden. Koppla av, vila upp er, avboka eventuellt inbokade aktiviteter och se till att få tid för återhämtning.

Dejta!

Ta er tid att göra något trevligt på tu man hand (finns det barn – styr upp barnvakt om möjligt), till exempel åk på en liten dagsutflykt, gå ut och ät middag, gå på konsert, fixa en picknick, något som båda uppskattar. Skapa positiva upplevelser tillsammans.

Ta hand om varandra

Var rädda om varandra. Föreslå för varandra att göra något som den andre gillar. Var snälla, säg positiva saker till varandra, beröm, visa uppskattning, kompromissa, se till bådas behov.

 

Kan man göra något förebyggande?

– Ja! Stanna upp och fundera över vad ni tycker är viktigt i livet och ställ er frågan hur ni lever i enlighet med det. Hur ser balansen ut? Prioriteras relationen lika mycket i vardagen som ni värderar den? Och finns det saker som ni kan prioritera bort? Tänk ett varv till innan ni anmäler barnen till ytterligare en aktivitet, eller innan ni tackar ”ja” till den där festen och hur ser det ut med arbetsbelastningen på jobbet egentligen? Och vad har ni för förväntningar på varandra och på er relation? Har ni samma syn på vad som är ”romantik”? Våga prata med varandra om det. Försök sen få in punkt 2 och 3 ovan i vardagen också så är ni en bra bit på väg.

Du missar väl inte att du kan ställa frågor om barnuppfostran och familjeliv gratis till Emma och Charlotte här?

FUNKA Psykologi är ett psykologhus som vill göra det mer lättillgängligt att få hjälp vid psykisk ohälsa. Mottagningen finns på Kungsholmstorg i Stockholm och drivs av Charlotte Bergström och Emma Engman som båda är leg psykologer med gedigen erfarenhet av att arbeta med barn, ungdomar och vuxna.
Vad betyder FUNKA? För oss betyder det allt! Det är när livet rullar på, det är en fungerande vardag med plats för både kalas och stilla lunk. Att hitta en balans mellan den du är, och de förväntningar som finns på dig utifrån. Idag söker många lyckan på rosa moln. Vi tror på FUNKA som grund – de rosa molnen som bonus.

Läs också

  1. 9 sköna anledningar att ha sex
  2. 10 sneaky saker en småbarnsförälder gör för att få ligga