9 sköna anledningar att ha sex

9 sköna anledningar till att ha sex

Sex kan vara så mycket mer än bara samlag. Det kan till exempel vara hångel, kyssar och smek. En undersökning som RFSU har gjort visar att 70% är missnöjda med sexlivet på grund av att de inte har sex tillräckligt ofta. Här är 9 sköna anledningar till att du ska ha mer sex.

1. Ni får en tryggare relation
När du är fysiskt nära någon annan ökar närhetshormonet oxytocin, det kan göra att du och din partner får en starkare och tryggare relation.

2. Du blir mer avslappnad
Har du svårt att somna på kvällen kan sex få dig att bli avslappnad och därmed känna dig tröttare. Trots att man kanske lider av sömnbrist som småbarnsförälder kan det vara svårt att just somna, då kan sex hjälpa dig.

3. Ni skapar en vi-känsla
Sex och intimitet skapar en härlig vi-känsla och du och din partner blir ett bättre team i vardagen.

LÄS OCKSÅ: Så får du igång sexlivet igen – 10 tips ››

4. Snabbisar räknas också
Maratonsamlag som på film? Nja, det är få som orkar eller har tid att ligga i timmar. Visste du att ett genomsnittlig samlag bara varar i tre till sju minuter? Se inte er sexiga stund som något som måste hålla på länge. Några minuter av närhet här och där ger mer än du tror för välbefinnandet och snabbisar är helt okej.

5. Du håller dig friskare
När du får orgasm (med din partner eller på egen hand) frigörs hormonet DHEA som hjälper kroppen att skapa antikroppar. Du kan alltså få ett bättre immunförsvar om du får orgasm regelbundet. Oxytocin som utsöndras vid beröring kan även det stärka immunförsvaret.

6. Du får mindre ont
Har du ont i huvudet? Sex, närhet och orgasm frigör endorfiner som kan lindra huvudvärk och andra spänningar.

LÄS OCKSÅ: 19 saker du som förälder är trött på att höra ››

7. Du hittar dig själv
Sex behöver inte innebära att du och din partner tar på varandra, det kan vara sexigt och triggande att titta på när din partner tar på sig själv. När du tar på dig själv lär du också känna dig själv vad du tycker om, det kan förändras med tiden.

8. Du får mer lyster i hyn
Kanske en fånig anledning att ligga, men när du har sex ökar blodcirkulationen och du får därmed mer lyster i hyn.

9. Du blir gladare
I undersökningen Lust & Energi som RFSU har gjort uppger 70% att de är för trötta för att ha sex och 50% säger att de är för stressade. När du har sex frigörs hormoner som får dig mindre stressad och faktiskt gladare.

Foto: Istockphoto.com 

Läs också

  1. 6 sköna kändismammors sommarsnackisar!
  2. 5 peppiga poddar för barnvagnspromenaden
  3. 10 saker du önskar att du hade vetat innan du blev förälder