Lär ditt barn att skejta med de här 5 smarta tipsen

Att skejta är roligt för barnet att lära sig – dessutom är det riktigt bra träning i balans. Dock är det bra att ha koll på en del saker, bland annat skydd och vilken storlek på skateboarden man ska ha. Här kommer några användbara tips!

Har ditt barn fått upp ögonen för att skejta, eller är det kanske du som vill driva på detta? Att skejta är en kul aktivitet ni kan lära er tillsammans – även om vi varnar för att du som vuxen kommer ha det betydligt svårare att lära dig skejta bra om du ska börja nu i vuxen ålder. Skejta kräver nämligen mycket bra balanssinne och en motorisk förmåga som vuxna ibland, ja, inte helt har…

Komma igång med att skejta

För att komma igång med att skejta behöver du tänka på lite saker. Här kommer vi med tipsen!

1. Rätt utrustning (jätteviktigt)

För att det inte ska bli en rent livsfarlig aktivitet behöver ni rätt utrustning. Hjälm, handskydd, armskydd och knäskydd är superviktigt!

2. Rätt storlek på skateboarden

Se till att barnet har en skateboard i rätt storlek. En för stor skateboard är svår och tung att manövrera. Tänk också på att köpa en riktigt skateboard – det finns många ”plast”-brädor som inte är lika bra. Gå hellre till en sportaffär för att köpa barnets första skateboard!

3. Börja på en skatepark

Det här är mest för att det finns bra underlag att skejta på här. Det är en dålig idé att börja på grusig asfalt. Skateparker har ett bra underlag och bra ytor. Välj dock en tid när inte alla stora är där och kör på med sitt, då kan ni kanske bli lite stressade. Tips! Ingen skejtare kommer vara ”i vägen” tidigare på förmiddagen.

4. Börja med balansövningar

Det är lätt att vilja börja med alla coola trick. Men prio är att börja med balansen och känna att ditt barn har kontroll över brädan. Det enklaste är att helt enkelt börja lära sig stå, styra och sparka sig fram. En annan bra övning, speciellt om ni är på skateparken, är att stå nere och sparka sig upp lite lätt. Alltså: inte börja med att åka ”nerför”. Då tränar man på att åka fram och tillbaka, och man tränar på balansen.

5. Ha tålamod

I början är det i princip lika svårt att skejta som att åka skridskor. Det krävs att man har koll på var ens balans är, hur man bromsar och hur man över huvud taget håller sig kvar på brädan. Det tar tid. Börja alltid med enklare övningar!

Artikelbild: Unsplash

Läs också

  1. Elsparkcykel till barn: Åldersgräns, säkerhet och priser
  2. 5 tips på att uppmuntra ditt barn till modiga beslut