5 tips på att uppmuntra ditt barn till modiga beslut

Modigt barn sitter på en häst och vågar släppa taget om tyglarna.

I denna artikel förekommer det kommersiella länkar.

Att vara modig är en konst – men det går att lära sig. Barnpsykologen Lars Klintwall kommer med tips på hur du bygger ditt barns självkänsla!

För ett barn krävs det mod att våga fråga om någon vill leka på rasten eller gå på ett kalas där barnet inte känner alla. Att vara “modig” handlar om att våga göra saken man kanske inte annars törs. LOPPI har pratat med barnpsykologen Lars Klintwall som skrivit boken Veterinären som var rädd för hundar. Han berättar hur du som förälder kan tänka när du vill träna ditt barn till modiga beslut.

Hjälp! Mitt barn har dålig självkänsla

Blir du orolig när ditt barn klankar ner och snackar skit som sig själv? Det är en vanlig oro hos föräldrar, berättar Lars. När det är läggdags kan barnet vilja prata om jobbiga saker som att den är dålig, inte klarar något i skolan eller att kompisarna inte tycker om en.

– Det man kan göra då är att sätta en regel: att sådant får man absolut prata om men vi pratar inte om det när vi ska sova. Risken är att sängen och att sova associeras med att man tänker på jobbiga saker. Bestäm istället en tid under dagen som ni kan sätta er ned och pratar om sådant som tynger barnet. Se det som något positivt istället, att barnet vill ha en sådan pratstund, säger Lars.

Att tappa tron på sig själv behöver inte nödvändigtvis betyda att något är fel eller att något behöver fixas. Lars menar att det här snacket ofta kan handla om att barnet är ute efter den uppmärksamhet och bekräftelse som föräldrarna ger när den säger sådana här saker.

– Man behöver inte gå igång så mycket på när barnet säger sådant. Det behöver inte betyda så mycket mer än att barnet egentligen vill ha pepp och höra hur bra och omtyckt den är, säger Lars.

Myten: Att spela cool hela tiden

En naturlig reaktion när ett barn säger att den inte kan, är att hjälpa. Men sanningen är att barn är dåliga på att avgöra vad de kan och inte kan – det har vuxna också svårt med.

– Du som förälder kan inte alltid lyssna på barnet när den säger att den inte kan. Det är som att lyssna på sig själv när man är taskig mot sig själv, förklarar Lars.

Att man inte får visa känslor – att man är arg, ledsen eller rädd – är en myt som vi måste slå hål på, menar Lars. Det är nyttigt att visa barnet att alla människor är rädda och ledsna och att man hanterar det på olika sätt.

– Att alltid spela cool är en ganska dålig plan. Risken är då att barnet kommer lära sig att något är fel när man känner dessa känslor. Visa barnet istället hur man kan hantera jobbiga känslor: att ibland lär man sig stå ut med känslan, ibland söker man tröst eller så pratar man om det, säger Lars.

“Jag kan inte, men jag gör det ändå”

Men du Lars, vad är egentligen skillnaden mellan självförtroende och självkänsla?
– Alla använder orden lite olika och det finns inget riktigt facit. Men jag skulle säga att självförtroende är något man kan ha rätt eller fel om, medan självkänsla handlar mer om tanken om man är värd att bli älskad. Jag tycker inte att det hjälper att haka upp sig på de här orden – de betyder inte så mycket egentligen, säger Lars.

Att barnet säger att hen inte klarar av att göra en sak men gör det ändå, är en stor skillnad mot att tacka nej till saker som man egentligen skulle tycka vara kul. Så länge barnet fortsätter att göra saker den tycker är kul och utsätter sig för sådant som kan vara läskigt finns det inget skäl att oroa sig.

5 konkreta tips på att träna ditt barn till modiga beslut

Våga släppa barnet

Att vara modig är något man måste öva på och som förälder är det viktigt att sätta barnet i situationer där den får chansen att träna på det. Enda sättet för ett barn att lära sig tro på sig är att själv få prova att göra saker. Ibland kanske barnet märker att det inte funkar. Då är det viktigt att barnet lär sig tankesättet att om man misslyckas så får man försöka en gång till.

Barnet måste få göra saker utan att föräldrarna säkerställer att allt är säkert. Om barnet ska gå på en danslektion kan inte föräldern hålla handen eller stå i bakgrunden – våga släppa barnet.

Hitta lagom utmaningar

Om barnet är blygt kanske inte den bästa utmaningen är att ställa sig framför skolan och sjunga. Skapa lagom utmaningar och passa på när tillfället ges. Om barnet vill ha en glass kan du säga: “Det är okej, men då får du lägga upp glassen på bandet och betala den”.

Visa och ge exempel

En förälders rädslor kan smitta av sig till barnet. Det är bra att vara öppen med sina rädslor och visa att man kan vara rädd för saker men att man klarar av att göra dem ändå. Det man vill modellera är: “Jag har en massa jobbiga rädslor, men jag kan fortfarande göra det jag ska göra.” Om du har en rädsla för hundar kan du ändå gå förbi hunden eller klappa den.

För ett barn krävs det mod att våga fråga om någon vill leka på rasten eller gå på ett kalas fast man inte känner alla. Det är en viktig del att man som förälder ger exempel på hur man är modig. För att lära barnet hur man hanterar olika situationer som kan uppstå på skolgården, behöver man ge exempel på hur man kan säga nej, höja rösten och stå på sig. Lär barnet hur man gör det genom att själv visa att du gör det.

Uppmärksamma när barnet är modigt

Glöm inte bort att uppmärksamma barnet när den är modig. Var generös med beröm när barnet har klarat och hanterat skrämmande situationer.

Rädd kommer man vara resten av livet

Målet är inte att sluta att vara rädd, för rädd kommer vi vara resten av livet. Det kan vara bra att prata om hur det känns i hjärtat, i magen eller i fingrarna när vi är rädda. Var tydlig med att det inte är något fel med att vara rädd, att känslan i sig inte är något problem. Bekräfta istället om barnet uttrycker rädsla: “Ja, såklart du är rädd, det är helt okej.”

Läs mer:

15 saker du kan göra för att få ditt barn att le idag

Så hanterar vi barnens oro – barnpsykologen svarar

Bildkälla: Alexander Dummer/Pexels